– Barna skal få bli bedre kjent med Julius

Førstkommende søndag er det klart for årets første forfattermøte for barn. Halden litteraturforening har invitert Lena Lindahl som er aktuell med boken om sjimpansen som de fleste vet hvem er – Julius.

Lena Lindahl debuterte som barnebokforfatter med ”Verdens største ballongferd” i 2012. Etter det har hun skrevet to bøker til, Biene i New York og Musefangeren i Downing Street, før hun startet på biografien om Julius.

Det er ikke alle som får muligheten til å skrive en biografi om en sjimpanse. Hvordan vil du beskrive boka?
– ”Julius – et apeliv” er historien om sjimpansen som vokste opp blant mennesker for så etter mange år å komme tilbake til apeflokken og bli dens leder. Sjimpanseungen Julius ble bare noen uker gammel avvist av moren og vokste opp hjemme hos familiene Glad og Moseid, forteller hun. På NRK fikk han sin egen tv-serie og han ble rett og slett en kjendis.
– Julius bor fremdeles i Dyreparken i Kristiansand. For første gang er historien om Julius’ liv samlet mellom to permer. Den er så autorisert som en apebiografi kan få blitt.

Hva er det mest utfordrende med å skrive bøker for barn?
– Barn er et morsomt, men kresent publikum. De gidder ikke å lese ei bok som ikke fenger med en gang. Derfor må jeg prøve å finne et språk de liker og gi historien såpass mye bevegelse at de blir nysgjerrige. Jeg må greie å dytte litt i fantasien deres, forklarer hun. Men det er ikke barna som er i bokhandleren å kjøper bøker. Og ofte er det foreldre som plukker frem bøkene på biblioteket. Den utfordringen har Lindahl selvfølgelig tenkt på.
– Boka må også fenge de voksne som tar med boka hjem fra bokhandelen eller biblioteket. Voksne og barn snakker ikke alltid samme språk. Om jeg greier å legge inn små bonuser som interesserer de voksne så får boka i alle fall en sjanse til å prøve seg også for de mest våkne leserne og lytterne vi har – nemlig barna.

Hvor finner du motivasjon og inspirasjon som forfatter?
– Motivasjonen ligger blant annet i at jeg er veldig glad i gode historier. De må gjerne ha noe med virkeligheten å gjøre. Jeg er glad i å lese dem selv og jeg er glad i å skrive om dem. Hverdagen blir litt morsommere dersom man greier å se noen av alle de historiene som ligger rett foran nesa vår.

Søndag 15. januar kl. 13 inviterer Halden litteraturforening til forfattermøte for barn i Storgt 16. Lena Lindahl skal lese fra boken ”Julius – et apeliv”. Arrangementet passer for barn fra 4 år.

lena-lindahl

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer