Bak kulissene på Myrna Vep

Mandag ble heldige Musikk Dans Drama – elever invitert av Østfoldmuseene til et ekslusivt innblikk bak kulissene på Mysteriet Myrna Vep i Fredrikshalds Teater!

Jeg håper at du så Mysteriet Myrna Vep i teateret! Hvis du var en av dem som gikk i teateret for å se denne deilige grøssefarsen med HaldenCompagniet, så blir du kanskje innmari misunnelig på meg nå. For jeg fikk nemlig en særs ekslusiv kikk backstage, mens Johnny Nilsen og Ketil Ravneng foretok sine sinnssvake kostymeskift i kulissene. Sammen med en gjeng videregåendeelever fra Musikk, dans drama.

Her kan du lese omtalen av premieren på Mysteriet Myrna Vep.

Mandag 25. oktober feires dagen for Europas historiske teatre! Østfoldmuseene syntes dette burde markeres i Halden, og hvordan bedre markere en slik dag enn å invitere unge, aspirerende skuespillere inn i teateret for å se hvordan det egentlig foregår?

Scenemester Asgeir er konferansier, og forteller elevene fra Risum om teateret, og om stykket de skal få se bruddstykker av. Vi går ganske rett på sak, og snart inviteres Johnny og Ketil inn på scenen.

Scenemester Asgeir.
Johnny Nilsen og Ketil Ravneng spiller en scene fra Myrna Vep.
Myrna Vep forklarer hvordan navnet hennes er et anagram av Vampyr. Lady Enid skjønner endelig hva vampyren mener.

Etter noen få, velvalgte bruddstykker fra teaterstykket, blir vi invitert bak scenen. Jeg må innrømme at det kiler litt i magen. Endelig skal vi få se hvordan disse gærne gutta får det til, det er jo helt vanvittig å se teaterstykket fra salen! Elevene stimer inn sceneinngangene på begge sider av scenen, og vi stiller oss opp bak kulissene.

Asgeir ønsker velkommen backstage.

Dette blir akkurat så gøy som jeg trodde. Og det går vanvittig fort!

Påkleder Mariette Mellegård hjelper Johnny ut av «Jane». Når han går inn neste dør skal han være Lord Edgar igjen.
Lady Enid kommer løpende ut fra scenen, og bak står Mariette og påklederassistent Kai Helland parate med skiftet Ketil trenger for å bli gårdsgutt Nicodemus.

Samme scene; foran og bak:

Foran.
Bak.

Det er bare så innmari gøy! Og jeg får om mulig enda større respekt. For skuespillerne, som ikke bare skifter parykk og hatt, men mimikk og personlighet og stemmeleie i et svimlende tempo. Og for påklederne, som må bevege seg musestille bak kulissene, og alltid stå parat med riktig parykk og hatt. Jeg kunne stått der en hel dag og sett på dem.

Demonstrasjonen er over.

Etter demonstrasjonen forteller Johnny og Ketil litt om hvordan det var å sette opp Myrna Vep.

– Dette er ikke det første stykket man setter opp, sier Johnny, det er sikkert.

Ketil rister megetsigende på hodet. Det er relativt krevende å sette opp Mysteriet Myrna Vep, det krever skuespillererfaring. Elevene fra Risum følger interessert med.

Ketil og Johnny forteller om skuespilleri.

Påklederne må også frem og svare for seg:

Kai og Mariette får spørsmål om kostymeskift.

Svisj! så er det over. Elevene forsvinner ned trappene igjen, de skal jo tilbake til skolen og ha nye timer. Jeg står igjen backstage, og vil helst ikke gå. Jeg håper jeg får se Myrna Vep igjen en gang, helst med Ketil og Johnny. Og hvis de selger billetter til backstage, noe som har blitt gjort i andre Myrna-oppsetninger, da går jeg to ganger. En gang foran, og en gang bak.

 

Kommentarer

kommentarer