Bacalao-tid

God dag, unge og gamle lesere! Idag synes jeg vi skal slå et slag for en av verdens mest utbredte fiskeretter, bacalao! Jeg har spist denne herlige retten siden jeg var guttunge. Frua lagde en deilig, men enkel variant. Hun hadde ikke hvitløk i det, det lå ikke i hennes tid. Det heter seg at en god portugisisk husmor skal ha 300 bacalao-oppskrifter i hodet. Den finnes i svært mange røde varianter – og opptrer også som lys – og som kaker (fiskekaker).
Klippfisk er hovedingrediensen. Vann den ut natten over. Om du ikke får tak i en ferdig avsaltet variant.
En gang jeg var ung og spandabel, skulle jeg gi bort en bacalaogryte til en kjær slektning. Det gjorde jeg, men hadde glemt det vitale å vanne fisken ut. Gjett om vi drakk vann!!!
Legg så fisken i passe stykker lagvis og rikeslig (!) med rå potetskiver og rå løkringer, pluss litt paprika. Med en god olje i bunnen av en kjele. Bruk gjerne også litt hvitløk – men ikke så du kveler fiskesmaken. Naturligvis masse tomater, gjerne friske, hermetiske – og eller tomatpure. Jeg synes også at litt sorte oliven hører med.
Gryten skal stå og putre. Absolutt ikke fosskoke! Tid: Cirka 2 timer. Men vri eller rist litt på kjelen imellom, så ikke godsakene setter seg fast.
Tilbehør: Om noe – så absolutt god loff og smør.

Trøst: Til alle dem som ikke har tid eller orker gjøre hele prosessen: Det finnes minst én god ferdig-variant – og til og med uten tilsetningstoffer. Jeg har smakt. Den er fra Trøndelag og er riktig smakfull.

Artie Schock

 


 

Kommentarer

kommentarer