Bibliotekar Silje Falch Johnsen anbefaler tegneserieboken Aya fra Yopougon for KanDusis lesere. Boken handler om livet på Elfenbenskysten på slutten av 70-tallet, sett gjennom tenåringsøynene til nittenåringen Aya.
Marguerite Abouet og hennes ektemann, den kritikerroste tegneren Clément Oubrierie, står bak tegneseriebøkene om Aya. Sammen har de laget seks tegneseriebøker om Aya fra Elfenbenskysten.
-Jeg tenkte det kunne være gøy å anbefale en tegneserie, sier Silje, det har vi aldri gjort før. Det finnes jo veldig mange bra tegneserier, og vi har flere av dem her på Halden bibliotek.
Det er nettopp tegneserier som står i fokus på Halden bibliotek nå i mars. Halden bibliotek er nemlig med og markerer Bokåret 2019 i år, en feiring av 500-årsjubiléet for den første boken som ble trykket på norsk. Jubiléet markeres med en leseaksjon ved navn #Lesmer 2019, og hver måned kommer biblioteket med en ny leseutfordring.
-I mars oppfordrer vi leserne til å lese en tegneserie, eller en grafisk roman, forteller Silje.
Tegneserieboken Aya fra Yopougon handler om nittenåringen Aya, som bor i arbeiderstrøket Yopougon i Elfenbenkystens største by Abidjan.
-Boka handler om Aya og vennegjengen hennes, forteller Silje. De er tre jenter i gjengen; Aya, Bintou og Adjoua. Vennene til Aya er mest opptatt av festing og å finne seg rike menn de kan gifte seg med. Sånn er ikke Aya, Aya ønsker mer ut av livet enn å gifte seg og få barn. Hun vil bli lege.
Tenåringslivet til jentene går sin gang helt til en av Ayas venninner plutselig blir gravid, og livet hennes blir snudd på hodet.
-Det håndteres selvfølgelig helt annerledes enn vi ville gjort det her i Norge, sier Silje, foreldrene krever jo at hun gifter seg med en gang.
Marguerite Abouets tegneseriebøker skildrer et mannsdominert samfunn og hvordan det er å vokse opp i et miljø der menn bestemmer alt. Et miljø der det er akseptabelt at menn er utro mot kjærester og koner og der menn kan ta seg nye koner dersom de er lei av sin første kone og ønsker seg en yngre kvinne.
-Det er helt logisk for dem at det er sånn, sier Silje. Når den første kona har blitt eldre er det helt selvfølgelig at mannen går ut og finner seg en yngre dame! Så man blir jo litt sint når man leser det her. Abouet skildrer også hvordan homofile blir undertrykket på Elfenbenskysten.
Til tross for at det er menn som bestemmer, er det mange sterke kvinneskikkelser i boken.
-En av jentene blir forsøkt giftet bort mot sin vilje til en eldre mann, forteller Silje. Da går mange av damene sammen om å protestere. Kvinnene bestemmer også mye i dette samfunnet, men innenfor visse rammer da selvfølgelig.
Marguerite Abouet vokste selv opp på Elfenbenskysten, men ble sendt til Paris for å gå på skole da hun var tolv. Der traff hun senere sin ektemann, den franske tegneren Clément Oubrerie. Tegneseriebøkene til Abouet er ikke selvbiografiske, men Aya har mange likhetstrekk med sin egen forfatter. Blant annet flytter Aya også til Paris for å studere.
Clément Oubreries flotte tegninger skildrer hårfrisyrer og klær med levende farger.
-Det er veldig fine tegninger i boken, sier Silje, og man får jo et godt inntrykk av hvordan de lever og ser ut gjennom tegningene.
-Jeg oppdaget denne boka da jeg hadde praksis på Fredrikstad bibliotek, forteller Silje. En av bibliotekarene anbefalte denne boka. Man trenger ikke å slutte å lese tegneserier bare fordi man har blitt voksen. Det er det mange som tror.
De flinke ansatte ved Halden bibliotek har anbefalt mange bøker for KanDusi. Les noen av dem her:
Kommentarer