Åtte om åttende mars: Lene og Emilie

Kjerringstopp, mansplaining og ordbruk er stikkord når Emilie Langebråthen-Tveit og Lene Henriksen svarer på fem spørsmål om 8. mars.

Er kvinnedagen fremdeles viktig i 2021?

Emilie: Ja, absolutt. Vi trenger jo ikke å se lenger enn til Polen før vi skjønner at dette er noe vi tydeligvis må fortsette å kjempe for. Tenk at de forbød abort i fjor! I 2020! Debatten rundt reservasjonsrett her i Norge for noen år siden er et eksempel på at vi ikke har kommet langt nok her i Norge heller.

Lene: Ja, det er drøyt at vi er på strikkepinnestadiet fremdeles i Europa i 2021. Selvfølgelig er det viktig med kvinnedagen fremdeles.

Emilie: En av mine kampsaker når det kommer til likestilling er dette med ordbruk. Selv om vi er i 2021 så er det fremdeles mange som sier «å kaste som en jente». Da bruker de «jente» som skjellsord. Vi burde ha kommet lenger enn det i Norge i dag. Og det heter ikke kjerringstopp! Det heter å kvæle motoren.

Er norske menn og kvinner/gutter og jenter likestilte i Norge i dag?

Lene: Jeg tenker at vi ikke er likestilte, ikke så lenge man fremdeles må kvotere folk inn i yrker. Kort oppsummert så det jo fremdeles flest menn i styrerommene og flest kvinner i omsorgsyrkene. En ting som er viktig for meg er oppe i alt dette her er: Det er ikke sånn at vi damer vil «ta fra» menn noe, vi vil bare ha de samme rettighetene som dem. Jeg vil ikke ha spesialbehandling, jeg vil behandles likt!

Emilie: Jeg føler heller ikke at menn og kvinner er helt likestilte. Lene og jeg jobber i et mannsdominert yrke. Det er for det meste hyggelige folk, men vi møter en del fordommer og merkelige holdninger også. Noen ganger etter et møte kan jeg snu meg mot Lene og si: merka du hvordan han lytta til oss og respekterte det vi sa? Det burde jo være en selvfølge at menn lytta til kvinner i 2021, men sånn er det jo ikke. Jeg blir faktisk positivt overraska hvis vi blir møtt med en helt åpen holdning, og en følelse av at vi faktisk har noe å komme med. Vi er ikke helt likestilte før menn behandler damer på samme måte som de behandler menn.

Lene: Ja, det er mye «lille venn hør på meg»-mentalitet i vår bransje. Det er nok ikke vondt ment, men det er nok mange menn som ikke tenker over hvordan de fremstår. Og hvis man sier i fra om dårlig ordbruk eller ugrei oppførsel så blir man fort oppfatta som stønete.

Emilie: Mange menn synes også at vi tar på oss for mye, for eksempel det at vi driver flere utesteder. «Er det så lurt av dere å ta på dere så mye», kan de si. Jeg lurer på om de hadde sagt det samme hvis det var to menn som hadde tatt på seg drifta for to utesteder?

Lene: Hehe, men for oss er jo sånne kommentarer en drivkraft; hvis noen sier dette får du ikke til så er det rød klut for oss begge.

Begge ler. Det er jo ingen tvil om at disse damene har arbeidskapasitet!

Lene: For min del så er det en sakte oppvåkning rundt dette med holdninger. Du må huske at vi har vært i denne bransjen i mange år. Da vi starta var det helt annen kultur i dag. En god dag på jobb var en kveld der mange hadde plystra på deg. Hvis noen hadde klappa deg på rompa betød det at man hadde vært ekstra fin den dagen, da hadde man høy selvtillit på vei hjem fra jobb på kvelden. I dag jobber vi hardt med å få våre ansatte til å forstå at dette ikke er greit.

Emilie: Men vi møter fremdeles menn som synes Me Too er masete. Hvis de får beskjed om at de ikke oppfører seg greit så blir det fort: Åh, er du sånn Me Too du da? Og så skal vi liksom le av Me Too sammen.

Lene: Da er vi tilbake til det med at menn tror vi tar fra dem ting. Me Too betyr ikke at du ikke får meg deg jenta hjem fra byen! Vi skal ikke ta fra deg muligheten til å sjekke. Det må bare skje på en annen måte.

Er det noen dere vil trekke frem som gode rollemodeller for likestilling?

Emilie: Mamma er min rollemodell. Hun har oppdratt meg og søsteren til å ta kampen, og ikke finne oss i dårlige holdninger. Bestemor er også sånn. Det er to grepa damer. Begge mødrene våre er vel gode rollemodeller, Lene? Lenes mammas kvinnekamp var at hun skulle klare ting sjøl, hun skulle klare å skru opp den hylla.

Lene: Ja. Mamma er sånn: hvorfor i alle dager skal ikke du klare å skifte dekk på bilen? Jeg vil klare meg sjøl. Men jeg har også vokst opp med andre holdninger rundt meg. Det at jeg driver flere utesteder gir ikke så mye kred, jeg kommer fra en familie der det gutter presterer er mer verdt enn det jentene gjør.

Blir du provosert av det?

 – Nei, det var jeg ferdig med da jeg var liten. Noen ting får man ikke endra på.

Hvis det var 8. mars-tog i morra og dere skulle laget egne paroler, hva skulle stått på dem?

Emilie: «Det heter å kvæle motoren, det heter IKKE kjerringstopp.»

Lene: «Mine rettigheter tar ikke fra deg dine?»

Emilie: «Nei til mansplaining», kan være en annen. Mange menn vet ikke at de mansplainer. Jeg tror mange menn ikke er klar over at mye av det de sier kommer feil ut. Lene og jeg omgås folk fra ulike generasjoner, og ofte tenker jeg «du kommer fra en annen tid så jeg gidder ikke å ta denne diskusjonen med deg» Men jeg blir desto mer opptatt av hva menn fra min egen generasjon tenker, det er ikke greit at de har sånne holdninger. De skal respektere meg når jeg sier: dette har jeg peiling på. Ikke bruk som argument at jeg ikke vet hva jeg driver med fordi jeg er dame! Heldigvis kjenner jeg mange menn på min egen alder som er opptatt av likestilling.

Definerer du deg selv som feminist?

Emilie: Helt klart. For meg er det å være feminist å kjempe for likestilling, sørge for at det er likt for alle. Alle skal verdsettes på samme måte, uansett om de er kvinner eller menn.

Kaller du deg feminist da Lene?

Lene drar på det. Emilie blir utålmodig.

Emilie: Det gjør du vel Lene!

Lene: Hmm. Jeg vet hva jeg vil, og jeg vet hva jeg vil ha. Men jeg har nok aldri tenkt på meg selv som feminist. Kanskje fordi jeg har kjent såpass mange damer som kanskje misbruker det begrepet litt. Mange som har vært urettferdige, og utnytta systemet med tanke på barnefordeling og sånn. Systemet sånn sett er jo ganske skjevt inn mot menn. Jeg har noen issues rundt akkurat det.

Emilie: Men alt det du snakker om nå, det er jo feminisme! For meg er feminisme likestilling, og det betyr at menn og kvinner faktisk skal være helt likestilte.

Lene henter frem telefonen. Hun vil finne definisjonen på «feminisme», og går inn på Store norske leksikon. Så leser hun høyt for oss:

«Feminisme er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for alle, uavhengig av kjønn

Emilie: Nettopp! Uavhengig av kjønn!

Lene: Kom vi frem til at jeg er feminist nå?

Emilie: Haha, ja det gjorde vi!

Er det noe dere vil legge til?

Emilie: Jeg er feminist, men jeg hater ikke menn. Hehe.

Lene: Et eller annet sted må vi slutte å trenge girlpower. Først da er vi helt likestilte.

 

Kommentarer

kommentarer