Astrid laget animasjonsfilm om et kjent spøkelse

Haldenser Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen studerer animasjon ved Høgskulen i Volda. Nå har hun laget animasjonsfilm om en historisk myte vi kjenner godt til her i Halden.

Astrid er i ferd med å gjøre ferdig sitt første av tre år på en bachelor i animasjon ved Høgskulen i Volda. Det første året har gått med til å eksperimentere med forskjellige animasjonsteknikker. En av teknikkene er analog cut-out, som er den animasjonstypen Astrid har brukt i filmen sin.

-Vi fikk i oppgave å lage noe som fortalte noe om hjembyen vår på 40 sekunder! forteller Astrid. Det første jeg tenkte var at jeg måtte lage noe om Haldens rike historie som jeg er veldig stolt av. Jeg jobber på krigshistorisk museum på Fredriksten og Rød Herregård om sommeren, så en historisk hendelse fra byen ble et åpenbart valg. Utfordringen ble å ta alt jeg hadde lært derifra og putte det inn i en 40 sekunders film! Da var det en i klassen min, som har vært turist i Halden, sa til meg: Åh, du er så heldig, du kan jo bare ta den spøkelseshistorien deres!

Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen studerer animasjon på Høgskulen i Volda.

Astrid bestemte seg for å bruke historien om Den hvite dame i sin animasjonsfilm

-Første gang jeg hørte den historien gikk jeg i andreklasse på barneskolen og den gjorde et stort inntrykk. Jeg er selvfølgelig også stor fan av musikalen om den hvite dame! Den hvite dame er alltid en morsom historie fordi halvparten av alle haldensere vil hevde at de har sett henne på et eller annet tidspunkt. Dette ble utgangspunktet for historien. For denne soldaten påstår han har sett henne, men det viser seg at han ikke har det likevel. Så hun forblir et mysterium.

-Vi forteller ofte denne historien for barn i museet, samt hvordan knapper fra kommandantens uniform ble funnet på 1920 tallet sammen med et partert skjelett.

Det er litt av en prosess å lage en animasjonsfilm, Astrid brukte to uker på lage filmsnutten sin. Først må manuset skrives. Så lager man et storyboard, der man tegner ut alle scenene man skal ha med i filmen.

-Deretter begynte jeg å lage papirdukker og bakgrunner, forteller Astrid. Det tok over en uke! Det tok lang tid å lage dukkene fordi hvert ledd må lages separat slik at de kan flytte på seg. Noe av utfordringen med cut-out animasjon er nettopp at du bruker papirdukker, og derfor kan du ikke få dukkene til å snu seg i filmen. Så man må planlegge nøye og passe på at alt går an å gjennomføre. Neste steg er å lage en animatic, som er stillbilder med lyd, så man får følelsen av timingen og pacingen til animasjonen.

Astrid brukte kjæresten Martin som skuespiller til stemmene i filmen.

– Ettersom han også er fra Halden gjorde han en utmerket jobb og la på en skikkelig Haldendialekt, forteller Astrid.

Astrid hadde bestemt seg for å ha med Østre kurtine som bakgrunn i filmen.

– Vi skulle skyte filmen på glassbord, sier Astrid, og da kan du legge bakgrunner i lag for å gi en dybdeeffekt.

Se hvordan Astrid har laget dybdeeffekt her: 

Prosessen er tidkrevende, men når resultatet begynner å vises er det ekstra morsomt synes Astrid.

-Noe av det morsomste var selve transformasjonen: når alle bakgrunnene og dukkene var plassert på glassbordet, kamera stilt inn og lyset satt på riktig: Da kunne du for første gang se transformasjonen fra en vanlig papirdukke til en soldat på Fredriksten opplyst av måneskinn. Det var også gøy å filme ølscenen. Ølet er laget i plastelina, og ølspruten er improvisert. Sånne ting er alltid morsomt! Som animatør kan du alltid finne på ting underveis og leke.

Se den fine animasjonsfilmen til Astrid her:

 

Astrid har to år igjen i Volda. Høsten 2019 skal hun lede Volda animasjonsfestival!

-Det er en internasjonal festival med mange store navn i animasjonsverdenen. Det gleder jeg meg spesielt mye til.

 

Alle foto: Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen

Kommentarer

kommentarer