Fredrikshald Theaterselskab setter opp Strindberg

Neste år blir det Strindberg i teateret! Våren 2021 setter Fredrikshald Theaterselskab opp August Strindbergs tragedie Frøken Julie i Fredrikshalds Teater.

De har taklet både Holberg og Ibsen med bravur, og nå gyver jammen Fredrikshalds Theaterselskab løs på kolossen Strindberg også. Jeg møter nøkkelpersonene i Theaterselskabets neste oppsetning på første leseprøve på Erlandsens Conditori i gågata. Skuespillerne kommer til bords med manus i hånd, og regissør Jan de Vibe sitter for enden av bordet og har overoppsyn med det hele. Men hvorfor Strindberg?

– Jeg har vært fascinert av Frøken Julie siden jeg så en oppføring av stykket i London for over tjue år siden, forteller Jan. Helt siden den gang har jeg tenkt at jeg gjerne skulle ha satt opp Frøken Julie. Noen synes kanskje at klasseskille er et litt foreldet tema, men jeg føler at det er høyaktuelt i dag også. Det handler jo også om makt, og ikke minst begjær. Og religion.

Frøken Julie er et kammerspill satt til en sankthansnatt på et grevegods på 1800-tallet. Grevens datter Frøken Julie innleder et forhold til den slue tjeneren Jean, og i løpet av natten og de gryende morgentimene utspilles en maktkamp på liv og død mellom grevedatteren og den ambisiøse tjeneren.

De er ikke så mange på første leseprøve på Erlandsen denne kvelden, og det har sin naturlige årsak. I Fröken Julie er det nemlig ikke mange på scenen. Frøkna som skuespillet har fått navnet sitt fra spilles av Veronica Bålerud Mittet. Den manipulerende tjeneren Jean, som lurer frøken ut på vidvanke spilles av Johnny Nilsen. Jeans forlovede, kokka Kristin, spilles av Gro Janet Haug Mo. Og flere er det ikke på scenen i Frøken Julie.

Veronica på første leseprøve for Frøken Julie.

Veronica gleder seg til å spille Frøken Julie.

– Det er et privilegium å bli spurt, sier hun, det er ganske gøy å få lov til å bryne seg på roller som denne. Jeg går ydmykt inn i denne oppgaven. Det er skummelt, spennende og morsomt. Når vi gjør sånne stykker som dette her så gjør vi det av flere grunner enn å bare lage underholdning. Vi går inn i denne materien fordi vi liker tekstanalysen.

– Og utfordringen, føyer Johnny til. Teater blir mer morsomt når det er en skikkelig utfordring.

De andre rundt bordet nikker.

– Dette stykket krever også mer av publikum, fortsetter Johnny. Man blir ikke underholdt på samme måte som av Holberg for eksempel. Når man får servert en farse kan man lene seg tilbake og le, her må publikum også gjøre en innsats.

Johnny skal altså spille den udregelige tjeneren Jean.

– Stykket tar opp allmenngyldige og menneskelige problemer, sier han, men kvinnesynet her er jo mildt sagt spesielt. Denne rollen skal bli en utfordring. Jeg må ta frem det ufyselige i meg.

Johnny må finne den ufyselige mannen i seg når han skal spille Jean i Frøken Julie.

Det er kanskje å dra den langt å påstå at August Strindberg var en misogynist, men kvinnesynet hans var svært omstridt – også i hans egen tid. Strindberg mente at kvinnefrigjøring var naturstridig, fordi det var en slags fornektelse av de medfødte kvinnelige egenskaper. I Frøken Julie er det kvinnen som faller, og i mannens øyne faller hun så hardt at døden er den eneste mulige utgangen etterpå.

Gro Janet spiller den svært kristelige Kristin, som jobber som kokk hos greven, og er forlovet med Jean.

Blir det rart å være bare dere tre på scenen?

– Veldig, svarer Gro Janet. Det er kjempeskummelt –  og kjempemorsomt! Kristin står litt utenfor sentrum av handlingen, men er allikevel en viktig del av historien. Det som er alltid er morsomt med sånne stykker som dette er å finne styrken i den karakteren du skal gjøre. Jeg har ikke funnet Kristins indre styrke ennå, den er jeg på jakt etter.

Gro Janet noterer og lytter når de andre leser replikkene sine. Selv skal hun gestalte den dypt kristne kokka Kristin.
Altmuligteaterhjelper Inger Nybøle Ånnerud og inspisient Synnøve Sørland sitter over hvert sitt manus og følger nøye med.
Første replikkveksling i Frøken Julie!

Her kan du lese om de andre stykkene Fredrikshald Theaterselskab har satt opp:

Fredrikshald Theaterselskabs første stykke: Ludvig Holbergs Jeppe på Berget (2018):

Bravissimo!

Ludvig Holbergs Den Stundesløse (2019):

Forviklingshumor på høyt nivå

Henrik Ibsens En Folkefiende (2020):

Kompromissløs kamp for sannheten

Kommentarer

kommentarer