Arrangerer kronerulling for Siste Reis

For Siste Reis kan myndighetenes påbud om å holde stengt i koronatiden medføre kroken på døra for godt. Det vil ikke Espen Holtan ha noe av. Derfor bestemte han seg for å starte en kronerulling for å forsøke å redde sjappa med sjel.

I disse koronatider er jo ikke en fysisk kronerulling noen god idé, så Espen måtte ty til en digital løsning på Bidra når han ville starte innsamlingsaksjon for Siste Reis.

-Tanken på et Halden uten Siste Reis etter korona blir for meg personlig helt meningsløst, sier Espen. Jeg har ikke tall på hvor mange band vi har startet på Reis. Jeg hatt noen av mine beste konsertopplevelser der, og vi har klekket ut utallige ideer til festivaler, konserter, arrangement og nye konsepter.

I tillegg til å være åsted for kulturell idémyldring og lokale konseptfødsler er Reis et sted Espen alltid møter kjentfolk, og et sted der han kan oppleve band fra hele verden.

-Det er også en landingsplass for band som jobber i Haldens mange studioer, sier Espen, og besøkende og produksjoner på festningen. Jeg har snakket med folk som Chip Taylor, Åse Kleveland og Lars Winnerbäck over en pils, og en lang rekke toneangivende låtskrivere, musikere og bransjefolk er stadig innom.

Espen mener Siste Reis er en viktig fellesreferanse som åpner dører for nye muligheter i norsk musikkbransje.

-Siste Reis er en av grunnene til at det gir mening å bo i en liten by, fordi Reis blir koblingsboksen til en hel bransje. Jeg vet at mange har det samme forholdet til stedet som meg, og ønsker å bidra til at stedet består. På noen timer har kronerullingen samlet inn over 34 000,-, og det sier sitt. Veldig bra, og jeg krysser fingrene for at givergleden fortsetter til driften er sikret videre.

Innehaver på Siste Reis Carl-Emil Molin er rørt over intitativet og folks giverglede.

-Vi har jo dessverre løpende utgifter, forteller han, som for eksempel husleie – uavhengig av om vi har åpent eller stengt. Uten gjester: ingen inntekt – og da faller faktisk livsgrunnlaget bort.

Vil du bidra til innsamlingsaksjonen for Siste Reis? Det kan du gjøre HER.

 

Her er teksten Tom Skjeklesæther skrev til innsamlingsaksjonen: 

La oss unngå siste reis for Siste Reis!

Korona-virusets framferd får helt uforutsette og tunge konsekvenser for mange enkeltpersoner, institusjoner og næringsvirksomheter i det norske samfunnet, ironisk nok akkurat da vi beveger oss mot lysere tider.

En av disse konsekvensene er at vi nå risikerer at Siste Reis, med adresse Jernbanetorget 1, midt i Haldens stadig mer livskraftige «underholdningsdistrikt» på Sørsida, kan opphøre.

Det kan vi simpelthen ikke la skje. 

Vi trenger Siste Reis, sjappa med sjel, også i framtidas Halden.

Derfor denne kronerullingen, slik at en av Haldens viktigste kulturscener og møteplasser kan åpne døra si igjen når viruset er under kontroll.

Siste Reis skulle, eller forhåpentligvis skal, feire at stedet har eksistert i tretti år denne sommeren. Med en storstilt, egen todagers musikk-festival i nærheten av lokalene.

Alle som noensinne har hatt berøring med serveringsbransjen vet at det å ha en tretti år lang historie under samme flagg er høyst uvanlig. I et slikt perspektiv er Siste Reis bevaringsverdig i seg.

Viss veggene på Siste Reis kunne snakke, fortelle, ville det fylle bokhyller med historier og legendene om de største små musikkopplevelsene.

Ryktet om Siste Reis som musikk-klubb går verden rundt, mange av artistene som kommer til baren for første gang, har blitt fortalt om den spesielle stemningen og den hyggelige og entusiastiske mottakelsen.

Dette er essensiell informasjon i en tøff turnéverden, at Siste Reis er et «hjem» for gode og originale musikere.

Det er også grunnen til at en rekke artister har skrevet sanger om Siste Reis.

En av stamgjestene er Chip Taylor («Wild thing», «Angel of the Morning»), som har et helt spesielt forhold til baren og som møtes av spesial-bestilt whiskey hver gang han ankommer. Han har brukt Siste Reis og rommet sitt på Grand Hotel som referanse i flere sanger.

Texas countryrockeren Rick Broussard har skrevet sangen «Halden (is a hell raisin´ town)», en internasjonal Halden-sang god som noen, etter spenstige opplevelser i byen og på Siste Reis´  lave scene.

Henning Kvitnes, Onkel Tuka og Frank Skovrand, alle kompromissløse haldenpatrioter, har skrevet sanger om baren, originaler fra stedets fargerike historie og spesielle tildragelser der, henholdsvis «Siste Reis», «Tistaelva blues» og «Siste Reis».  Sjekk dem ut på en strømmetjeneste i nærheten av dine nyvaskede fingre.

Bandet The Salmon Smokers, kalt Norges fremste backingband, er oppkalt etter teksten på et skilt som henger innerst på Siste Reis.

Men ved siden den stadig mere omfattende musikk-virksomheten, er Siste Reis også stedet for et stort antall stamgjester. Der det alltid er plass til den gode samtalen og der det er så høyt under taket at mann uten videre kan stå på skuldrene til vismenn som Roy Larsen, eneste med egen barkrakk.

Siste Reis er baren hvor oppsiktvekkende historier, vesentlig kunnskap og informasjon, dyptpløyende politiske analyser og ville skrøner går opp i en høyere enhet.

Et sted der det er greit å være «Eplekjekkas» og eller bare kaffetørst.

Hvor kjendiser og regulars nyter samme status og får samme behandling.

Som den amerikanske låtskriveren Jim White sier det; « A bar is just a church where they serve beer».

Tekst: Tom Skjeklesæther
Initiativ: Siste Reis venner v/ Espen Holtan

Alle innsamlede midler går rett fra bIdra.no og direkte til Siste Reis AS uten mellomledd.

Kommentarer

kommentarer