Arne har laget en skummel julefilm

Haldenser Arne Kristoffer Wang Holthe har laget en skremmende kortfilm basert på et gammelt, norsk julesagn. Filmen har premiere på Cinemateket i Oslo i morgen.

Etter videregående flytta Arne til Oslo. Der begynte han å jobbe fulltid på Sagene Video.

-Der var det nesten aldri kunder, forteller Arne, så jeg satt bak disken og så på film og skrev manuskripter mesteparten av tiden.

Videosjappa, som de fleste videosjapper, gikk konkurs. Arne flyttet til København. Han ville bli den første nordmannen som kom inn på den Danske Filmskolen.

-Jeg var litt naiv, forteller Arne. Jeg fikk nei, men ble over tiden kjent med mange som drev med film, og har laget film siden den gang. Jeg har vært med på en lang rekke filmprosjekter. For det meste skriver og regisserer jeg, men fotografering og klipping må man også kunne for å få fortgang i små prosjekter som er selvfinansiert.

Nå driver Arne Filter Film sammen med sin danske kamerat Morten Lindemann Olsen, og de har stadig prosjekter på gang.

-Grunnen til at jeg valgte film er fordi det er den mest direkte måten å snakke med publikum på, forteller Arne. Siden det er så ekstremt vanskelig, så er det veldig tilfredstillende å få til et bra prosjekt, og vise det frem til folk på storskjerm.

Her kan du se prosjekter Arne har jobbet med tidligere:

Ideen til filmen Jolevak kom fra Arnes mor.

-Jolevak bygger på det minst kjente og mest skremmende norske julesagnet vi har, forteller Arne, det har jeg hørt fra moren min. Når jeg hørte henne fortelle om sagnet så viste jeg at dette ville bli en bra film.

Arne fikk med seg kollegene Andreas Skaugen og Eilert Torsnes med på filmprosjektet, og sammen startet de et crowdfunding prosjekt på Startskudd.

-Over hundre personer ga penger i motbytte av premierebilletter, manus og filmplakat, forteller Arne. Finansieringen ble en suksess, og vi fikk med skuespillerene Lina Hindrum og Henrik Eilif Borge.

Filminnspillingen foregikk over tre dager vinteren 2018, i Hamar og på Mangen utenfor Oslo.

Regissør Arne Kristoffer Wang Holthe og produsent Andreas Skaugen. Foto: Filter Film.
Bilde fra Jolevak. Foto: Filter Film.
Man må aldri gå ut av bilen midt i ødemarka, det vet alle som har sett skrekkfilm før. Foto: Filter Film.

-Jeg har aldri sett det snø så mye, forteller Arne, og vi filmet 24 timer den siste dagen for å få alt på plass. Etter innspillingen spilte vi inn lydspor fra Sølvguttene, Oslo oratoriekor og andre kor i Oslo som bidro med lydspor for å sette den helt riktige julestemningen i filmen.

Arne og filmteamet hans ble veldig fornøyde med sluttproduktet. Og i morgen onsdag er det altså premiere:

-Resultatet overgår alt vi kunne forventet oss, sier Arne, og nå gleder vi oss til premieren 27/11 på Cinemateket i Oslo. Vi håper å få vist den som forfilm flere steder, og forhåpentligvis i Halden! Ønsker alle som har mulighet til å komme til premieren på Cinemateket for et skikkelig julegrøss – vi spanderer toddy og pepperkaker.

Se traileren for Jolevak her:

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer