Arjuna Geir Aasehaug stiller ut på Rød

I år fyller Halden kunstforening 75 år! Lørdag åpner foreningen den første av tre jubileumsutstillinger på Galleri Rød Herregård. Første kunstner ut er Arjuna Geir Aasehaug.

Jeg har akkurat rukket å komme innenfor døra på Galleri Rød når Arjuna Geir Aasehaug kommer kjørende inn på plassen foran Herregårdskafeen. Med seg har han en bil full av malerier, som snart skal pakkes ut av bobleplast og henges på veggene i galleriet.

Inne sammen med meg venter leder for Halden kunstforening, Wenche Høidal, og styremedlem Merethe Brække.

– Vi gleder oss til utstilling med Arjuna, forteller Wenche. Vi falt veldig for de drømmeaktige bildene hans. Jeg synes komposisjonene hans er veldig gode, det er et fint samspill mellom horisontale og vertikale linjer. Og fargebruken hans er jo flott, den uttrykker dybde i bildene.

 

Vi begynner å bære Arjunas bilder inn i galleriet. Sakte men sikkert fylles galleriet med vakre malerier. Kunstneren setter varsomt fra seg kunstverkene sine på gulvet.

Hvordan jobber du?

– Jeg inspireres ofte av gamle fotografier som jeg finner i fotobøker eller på internett, forteller Arjuna, og noen ganger er det andre kunstverk som inspirerer. Ting som vekker en stemning i meg, og trigger lysten til å skape.

Arjuna, Wenche og Merethe flytter kunsten inn i galleriet.

Ofte starter kunstneren med å male et landskap, eller et rom. Så dukker det kanskje opp noen vesner. Noen dyr, en hund, eller en hest. Eller mennesker. Enten små silhuetter i bakgrunnen eller mer tydelig i forgrunnen.

– Jeg forsøker ofte å skape en spenning mellom det som skjer i forgrunnen, og det som foregår i bakgrunnen. Jeg prøver å få til en god dybde i bildene.

Arjuna jobber intuitivt, kunsten hans oppstår uten en forhåndsbestemt plan, eller med et klart budskap i tankene.

– Jeg har ikke alltid en klar idé om hva det skal bli når jeg starter. Jeg jobber nok mest ut fra en stemning jeg har, en følelse av noe. Komposisjon er viktig for meg. At det er en rytme og en dynamikk mellom elementene bildet.

Er fargebruken også intuitiv?

– Vel. Ofte bestemmer jeg meg for at jeg skal male noen bilder i bestemte fargetoner, som for eksempel i blå- og turkistoner. Jeg kan ha blå perioder, eller gule perioder. Men jeg maler sjelden det samme motivet flere ganger. Jeg maler liksom et nytt bilde hele tiden. Når jeg har malt ett bilde, leter jeg etter et nytt motiv. Men bildene er jo i slekt med hverandre likevel.

Arjuna kan godt bruke skrift i motivene sine, som på dette bildet:

– Her bruker jeg skrifen som ornamentikk, den blir en del av komposisjonen. Jeg synes skriften skaper en nostalgisk stemning her.

Arjuna tiltrekkes av kontraster.

– Her gjør jeg et forsøk på å skape en stillhet, men også en kontrast her mellom det bråkete flyet oppe til venstre, og stillheten på vannet under her. Jeg synes det er spennende å jobbe med kontraster.

Arjuna bor i Göteborg, og stiller ut mye i Sverige. Men rett som det er kommer han tilbake til Norge for å stille ut. Neste vår skal han ha tre utstillinger i Norge. Men han maler ikke på løpende bånd.

– Jeg bruker mye tid på hvert bilde. Jeg bruker ofte tid mellom hvert bilde også, jeg trenger tid til å bli inspirert og få gode ideer.

 

Utstillingen med Arjuna Geir Aasehaug åpner lørdag klokken 12, og klokken 13 blir det kunstnersamtale mellom Arjuna og Wenche Høidal.

Utstillingen er åpen to helger fremover, lørdag og søndag mellom 12 og 16.

Besøk kunstnerens nettside for å lese mer om ham og kunsten hans!

 

 


Kommentarer

kommentarer