Årets Jul i Halden på vei

Snart er årets Jul i Halden-CD her! Om ikke lenge finner du den lokale juleskiva i flere av byens butikker og kaféer.

Det blir ikke jul i Halden uten Jul i Halden! Tradisjonen tro har primus motor for Jul i Halden, Thorkil H. Lindskog, samlet et knippe lokale artister, invitert dem inn til Athletic Sound og spilt inn en rekke låter som skal gi oss den gode julestemninga.

– Det er mildt sagt mye jobb, sier Thorkil. Men resultatet blir veldig bra. Jeg synes årets plate har blitt utrolig bra.

Lenge var det usikkert om det ble noen juleplate i Halden i år. Det har vært et tøft år helsemessig for Thorkil.

– Jeg fikk en hjertesviktsykdom i fjor høst. Det innebærer at man ikke orker noe som helst, jeg orket knapt gå over bybroa. Allikevel fikk vi til en plate i fjor. Men det var med nød og neppe.

Fjorårets Jul i Halden samlet inn over 70 000 kroner, til tross for pandemi og alt det innebar av begrensninger.

Fjorårets jule-CD hanket inn over 70 000 kroner.

– Jeg var veldig usikker på om jeg orket å gjennomføre prosjektet i år, sier Thorkil. Beslutningen ble tatt på forsommeren. Da hadde jeg allerede begynt å lage meg en liste over hvilke band og artister jeg kunne tenke meg å ha med i år.

Det er et stort tilfang av musikere og band i Halden. Veldig få av de artistene som var med på plata i fjor, er med i år. Så mange musikere har vi faktisk her i byen.

– Og så har vi jo med en debutant i år! Sigvart Ødegaard er helt ny, han er bare nitten år. Og han har faktisk aldri vært i et studio før, så dette var hans aller første innspilling i Athletic. Fir Arda er også helt nye på Jul i Halden, de har aldri vært med på plata før.

Sigvart Ødegaard under innspillinga i Athletic Sound. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det er veldig få tradisjonelle julesanger på Thorkils juleplater. Men noen krav til sjanger er det allikevel.

– Det må være låter som har riktig stemning. Det er jo ingen som kommer med heavylåter for eksempel. Folk skjønner hva som er greia.

Noen låter er spesialskrevne til juleplata. Anders Svendsen har eksempelvis forfattet en julevise som er spilt inn med Lise Backstrøm, Marie Backstrøm og Kristin Solli på vokal. I tillegg har han spilt en egenskrevet låt selv, så han har faktisk med to låter på plata.

Marie, Kristin og Lise synger Anders’ julelåt i Fredrikshalds Teater på Kvinnfolk i Halden i november. Foto: Veronica van Groningen.

– Da jeg startet dette prosjektet i 2006 var det så og si ingen som kom med låter de hadde skrevet selv, forteller Thorkil. Det har blitt mer og mer vanlig. Jul i Halden har blitt et sted hvor folk møtes, et sted der de inspireres til å lage egne låter.

Gringo Bandido og Siv Langøy har også spilt inn to egenskrevne låter på årets Jul i Halden.

Det er Athletic Sound som er hoved-innspillingsstudioet til Jul i Halden. Men i Halden popper det stadig opp nye studioer i kjellere og på loft. Noen av låtene er spilt inn der.

– Aldri før har hele fire innspillinger av et totalt antall, blitt gjort i private studioer utenfor Athletic Sound forteller Thorkil.

Nå er plata ferdig innspilt. Samtlige artister og band er avbildet inni et fyldig CD-hefte, mens forsida prydes av et julete bilde malt av Kari Weel fra Halden.

–  Det er alltid en både litt tom og god følelse, idet den aller siste låten spilles inn, sier prosjektlederen. Sånn ble det også søndag kveld 31.oktober 2021. Jeg har tross alt levd med dette prosjektet i ett års tid.

Siv Langøy er med på årets Jul i Halden. Foto: Ellen Midtfjeld.

Thorkil er fornøyd med resultatet, og gleder seg til å presentere CDen for byens befolkning. Han har mange gode ord å si om artistene som har deltatt.

–  Også i år er jeg mektig imponert over samtlige involverte. Samtlige har ankommet etter tidsplanen, og det dreier seg om et høyt antall når vi har 14 innslag. Tilsvarende har det vært år etter år.

Overskuddet fra CD-salget går til Frelsesarmeen.

– Midlene fra prosjektet anvendes via Frelsesarmeen til folk som trenger hjelp, bistand og støtte i vår egen by, avslutter Thorkil.

Følg med! Snart dukker årets Jul i Halden opp i byens butikker, kafeer og utesteder!

 

Kommentarer

kommentarer