Arbeidsgiver bør kunne si nei til hijab

FrPs Erlend Wiborg mener det er arbeidsgivers rett å bestemme om religiøse hodeplagg skal være tillatt eller ikke på arbeidsplassen.

EU-domstolen har nylig slått fast at bedrifter kan forby sine ansatte å bruke synlige religiøse symboler, som eksempelvis hijab, på jobb.

Fornuftig beslutning
– At arbeidsgiver kan forby bruk av religiøse hodeplagg på jobb mener jeg burde være selvsagt. Dette har ingenting med diskriminering å gjøre, noe EU-domstolen også slår fast. Det er ikke veldig ofte jeg er fornøyd med avgjørelser fra EU. Her har de uansett tatt en fornuftig beslutning, og jeg mener at vi i Norge nå bør følge etter, sier Wiborg, som er arbeids- og sosialpolitisk talsmann i FrP.

Slik det er i dag har arbeidsgivere i Norge lov til å stille krav om hvordan ansatte kan kle seg i arbeidstiden, men det ligger en avgrensning i denne retten når det kommer til bruk av religiøse hodeplagg.

Representerer arbeidsgiver
– Jeg vil ta initiativ til å endre loven slik at norske arbeidsgivere kan sette foten ned også når det kommer til religiøse hodeplagg. Her mener jeg at en butikk eller et sykehjem selv skal kunne bestemme om de vil tillate et religiøst hodeplagg, som hijab, eller ikke. Det handler om for eksempel lik uniformering eller nøytralitet, sier Wiborg, og avslutter:

– Det er ikke noe i veien for at en arbeidsgiver tillater religiøse hodeplagg eller symboler, men dette er det arbeidsgiveren som skal bestemme. Når man er på jobb representerer man sin arbeidsgiver – ikke seg selv.

Artikkelen er skrevet av frp.no.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer