Åpning av Kunstgården!

Lørdag 12, juni. Haldendagen! Kanskje blir dette dagen man ser tilbake på som dagen Halden våknet til live igjen etter den drøye ett år lange koronadvalen? Det ble i hvert fall dagen da galleriet Kunstgården åpnet dørene for publikum. Og for en åpning det ble!

På vei ned til byen satt jeg i bilen og kjente på følelsen av at det som snart skulle skje var en blanding av uvirkelig og vanvittig spennende! De siste ukene hadde vært fylt av møtevirksomhet på Teams og mengder av arbeidstimer for å få i stand Kunstgården til åpningsdagen. Det som begynte som en tanke og ide mellom tre kollegaer og venner, skulle virkeliggjøres. 12 av Haldens mange dyktige kunstnere hadde gjort klar veggene sine i galleriet med et utvalg av bilder.

Uttrykkene og variasjonene i bildene til de ulike kunstnerne hadde rørt ved meg mang en gang mens jeg hadde fulgt med på hvordan bilde etter bilde fylte opp veggene i Kunstgården de siste dagene. Jeg visste faktisk ikke at det fantes så mange dyktige kunstnere i den lille byen som jeg har vokst opp i. Jeg kjente nesten på en følelse av skamfullhet når jeg innså at disse kunstnerne for det meste holdt kunsten sin gjemt sammen med sitt eget talent, rundt om i byen.

Og med det innså jeg hvor viktig dette galleriet vil være for at kunstmiljøet i Halden skal få vist seg frem slik det fortjener. Og hvor viktig det vil være for alle innbyggerne i Halden. For kunst er ikke kun for kjennere eller folk fra bestemte miljøer. Kunsten er for alle. Og den treffer oss på ulike måter. Sakte, men sikkert, en og en av gangen. Det er det som gjør kunst så ekstra spennende, synes jeg. At man ikke alltid vet hva det er som gjør at man bli berørt. Om det er fargene, eller motivet eller om noe ved kunsten vekker et gammelt minne fra langt der inne i underbevisstheten et sted som snurrer i gang en følelse man kanskje trodde var glemt. Også er det nå en gang sånn med kunst at det tar tid å berøre mange. For den tar for seg et menneske av gangen. Deg. Og deg. Og så deg.

Noen minutter før klokken slo elleve kunne vi høre de gjenkjennelige og taktfaste slagene til Halden Drum Corps på vei ned gågata med kurs mot Kunstgården. Svelestekingen og kaffekokingen var alt satt i gang av Liv Grete Karrestad og Lene Stenersen, og Dennis Karlsson hadde rigget seg til på utsiden med spraybokser og et stort lerret å dekke med sin graffitikunst. Folk begynte å stime til. Alle med et smil om munnen og med godord til forbipasserende. Lukter, lyder og stemning kunne til sammen gi en følelse av både 17. mai og sommerferie på en og samme gang.

Dennis Karlssons graffitikunst på utsiden av Kunstgården.

Linn Laupsa sine åpningsord på utsiden av galleriet understreket følelsen jeg hadde fått så sterkt de siste dagene. Både kunstnerne i Halden og folket i Halden trengte Kunstgården. Halden trenger mer kunst og kultur, kunne Linn fortelle. Og jeg fikk lyst å rekke begge hender i været og rope: ENIG! Så var Kunstgården åpen og folk kunne nesten ikke vente med å se hva som fantes på innsiden av dørene. Oliver Henriksen, 9 år, møtte de første besøkende med et vakkert og treffsikkert barytonspill på innsiden. I løpet av de fem timene galleriet var åpent på lørdag, hadde galleriet bortimot 300 besøkende og 10 bilder ble solgt.

Folk kom med lovord og berømmelse over galleriet, og de lot seg imponere av kunsten som ventet dem på innsiden. Ikke minst var de besøkende imponert over den flotte barne- og ungdomsveggen som var noe av det første man så på vei inn. Den veggen er et stort bevis på at byens kunstnerliv er i trygge hender, hvis disse barna og disse ungdommene får muligheten til å dyrke sin hobby og sitt talent videre. Vi i Kunstgården skal gjøre vårt for at byens yngre talenter skal få mulighet til dette.

Jeg håper at alle føler seg velkommen til å besøke oss i Kunstgården fremover. Og jeg har et så stort ønske om at folk skal forstå og kunne kjenne på hvor fint og godt og vakkert kunst kan være. Jeg kan ingenting teknisk om kunst, men jeg kjenner det langt inne i sjela når jeg ser et bilde som treffer meg. Jeg håper du tar deg en tur ned en dag og kjenner etter om det samme skjer med deg.

Leder av Halden kunstforening, Wenche Høidal.

Vi har åpent alle lørdager og søndager fra klokken 11 til 16. Noen av kunstnerne er der i åpningstiden og vil mer enn gjerne fortelle deg om bildene sine. Eller så kan du få gå rundt, helt i fred og la deg berøre. Velkommen skal du i hvert fall være!

Britt Rasmussen og Nina Kristiansen i Kunstgården på åpningsdagen lørdag. Foto: Ellen Midtfjeld.

P.S: Hvis du har lyst til å stille ut kunsten din, enten du er voksen, ungdom eller barn, ikke nøl med å ta kontakt med Britt på brittek66@gmail.com. Vi har så lyst til å se kunsten din!

Her finner du Kunstgården på Facebook!

Kommentarer

kommentarer