Åpnet digitalt sløydverksted på biblioteket

Tirsdag var det høytidelig åpning av et nytt, digitalt makerspace-tilbud for barn på Halden bibliotek. Hit kan barn mellom ni og tolv år komme hver torsdag for å utforske og leke seg med teknikk, under veiledning fra et knippe IT-studenter fra Remmen.

Idéen ble til i bibliotekets personalrom. Etter at Nasjonalbiblioteket hadde utlyst ujevningsmidler med direkte invitasjon til blant annet Halden bibliotek, åpnet biblioteksjef Nina Ewart for innspill fra personalet: Hva kunne man eventuelt bruke en slik pott med utjevningsmidler til?

-Vi tok en avstemning på personalrommet, forteller Nina Ewart, og da ble vi enige om at makerspace var god idé. Biblioteket har som formål å gi barn allsidige og aktuelle opplevelser, og hva kan være mer aktuelt enn makerspace? I et makerspace skal barna skape, teste ut og fikse ved hjelp av data og koding. Og dette er et tilbud for alle.

Nina ringte studieleder ved IT-avdelingen på Remmen for å forhøre seg om høgskolen kunne tenke seg å samarbeide om et makerspace på biblioteket, og fikk et svært entusiastisk ja.  Et nytt samarbeidsprosjekt var født. Søknad om midler ble sendt, og til alles glede ble det positivt svar. Makerspace på Halden bibliotek ble en realitet.

Biblioteksjef Nina Ewart ønsker velkommen til åpning av makerspace på Halden bibliotek.

Hva er så et makespace? Jeg spør fagansvarlig for prosjektet; Michael Andersen Lundsveen, som underviser på IT-avdelingen på Remmen.

-Jeg hørte noen kalle dette prosjektet for digital sløyd, sier Michael, det synes jeg er en fin benevnelse. På makerspace får barna lære seg å koble kretser, lære om elektronikk og enkel programmering. Her har vi mikrobrikker som de skal programmere til å gjøre forskjellige ting. Det er tilrettelagt for å være enkelt. Vi vil at barna skal være kreative og eksperimentere! I makerspace kan man lage alt fra en liten dings som blinker eller lager lyd, til en robot.

Kan man virkelig bygge en robot her?

-Absolutt. Vi har utstyret til å bygge roboter. I dag har vi bare tatt frem basis-utstyr her, men vi har flere kasser med utstyr stående her på biblioteket. Vi har en robot-kit faktisk.

Michael synes det er optimalt med samarbeid mellom høgskolen og biblioteket, spesielt når samarbeidet retter seg mot barn og unge.

-Vi ønsker å vekke teknologisk interesse og nysgjerrighet hos barn, forteller Michael. Vi lever i teknologisk verden, og den er på vei til å bli enda mer teknologisk. Det å ha basiskunnskaper innen teknologi er nødvendig for å være en førsteborger i dagens samfunn. Vi håper vi kan vekke interessen gjennom at de får leke seg med teknologien og se hva de kan få til. Kanskje er den neste Bill Gates blant disse barna?

Michael Andersen Lundsveen ( nummer to fra venstre) har plukket ut noen av sine studentassistenter til å veilede barna på biblioteket på torsdager. Til venstre for Michael ser vi hans assistent og avdelingsingeniør Andreas. Til høyre for Michael finner vi høgskolestudent Ask og IKT-lærling ved biblioteket Kim. Ytterst til høyre; høgskolestudent Fahad.

Det er elever fra elevrådet på Os skole som får æren av å være prøvekaniner for det nye makerspacet på Halden bibliotek i dag. Elevene sitter bøyd over pc-ene i dyp konsentrasjon, fullstendig oppslukt av det de holder på med.  

Os-elevene har knapt tid til å løfte øynene fra skjermene på Halden bibliotek i dag.

Scott og Jantina er også helt oppslukt av programmering og skjerm, de har nesten ikke tid til å forklare meg hva de holder på med, så opptatte er de av å ordne med mikrobrikken sin.

Er det gøy å teste ut teknologien?

-Kjempegøy, sier de i kor, uten å ta øynene fra skjermen.

Jantina og Scott har fått sin mikrobrikke til å spille Beethovens Skjebnesymfoni via en liten høyttaler.

Scott og Jantina samarbeider om å programmere mikrobrikker.

Ordfører Anne Kari Holm er til stede for å klippe snoren for makerspace-tilbudet på biblioteket.

-Dette er helt fantastisk, sier ordfører Anne Kari Holm. Læring gjennom lek, kan det bli bedre enn det? Og så at det er her i sentrum er helt topp, sånn at ikke terskelen for å komme hit blir så høy. Det er tross alt veldig mange barn som bor her i sentrum. Dette er kreativt av biblioteket synes jeg! Jeg synes det er flott at de tar kontakt med høgskolen og ber om et samarbeid der.

Anne Kari Holm klippet snor og holdt tale på biblioteket tirsdag.
Michael overrekker en selvlaget Star Wars tie interceptor til Nina i anledning åpningen av makerspace på biblioteket.

Dekan ved avdeling for informasjonsteknologi ved HiØ, Harald Holone, er også til stede under åpningen av makerspace på biblioteket.

-Vi er stolte og glade over å få være med å bidra med kompetanse inn i dette prosjektet, sier Harald Holone, vi synes biblioteket har tatt et kjempespennende skritt fremover mot det moderne biblioteket. Michael som har ansvaret her har drevet makerspace hos oss i mange år, han er Mr. Makerspace hos oss på høgskolen. Vi gleder oss til å følge med på det som skal skje på torsdagene her fremover.

Dekan ved avdeling for informasjonsteknologi; Harald Holone.

Hver torsdag kan altså barn mellom ni og tolv år komme til barne-og ungdomsavdelingen på Halden bibliotek for å teste ut og eksperimentere med teknologi og data. Ingen påmelding nødvendig! Makerspace har åpent fra klokken 16 til ca 18.

Les mer om Halden bibliotek på deres nettsider eller følg dem på Facebook.

Her kan du sjekke ut hva de holder på med på IT-avdelingen på Høgskolen.

 

Kommentarer

kommentarer