Åpent møte om Udda-spelet

Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap har satt seg fore å lage Udda-spelet, som skal handle om skogskjempen Alf Udda.  På kulturnatten den 14. september har foreningen informasjonsmøte på Halden bibliotek.

Vil du være med og skape Udda-spelet? Foreningen for fremme af Frithjof E. Byes forfatterskap trenger din hjelp! Fredag 14. september kan du komme på informasjonsmøte om det nye spelet på Halden bibliotek. Foreningen skal dele ut årets stipend klokken 19, og seremonien tar om lag en halv time. Etter stipendutdelingen blir det informasjonsmøte. Har du noe å bidra med? Kom og hør hva ildsjelene bak prosjektet har å fortelle om det kommende Udda-spelet da vel!

Les hva foreningen selv forteller om prosessen som kommer her:

Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF) ønsker å invitere etterkommere etter saugarbeidere, bønder, husmenn, partisipanter og alle andre med ulik tilknytning til Fredrikshald, saugarbeiderstaden Tistedal og bygdene rundt Femsjøen, til å være med å skape Udda-spelet.

Vi leter etter frivillige lag og foreninger som kan bistå med ulike oppgaver – fra korps/orkester, kor, teaterlag, husflidslag, historielag, bygdekvinnelag m.m. Vi leter også etter manusforfatter og komponist/arrangør, regissør og koreograf – og ikke minst leter vi etter sponsorer og andre finansielle støttespillere. Foreningen inviterer med dette til innspill fra alle interesserte, både om rollefigurer og tema som bør med, og hvem som kan tenkes å ha en finger med i spillet – på alle tenkelige måter. Målet er premiere for Udda-spelet i 2020. Dette vil markere Frithjof E. Byes 120-årsjubileum.

Hvem var Udda?
Skogskjempen Alv Udda er hovedpersonen i Frithjof E. Byes trilogi. Bye (1900-1973) vokste opp og drev forretning i Tistedal, og bodde på Lilleøya – øya nord i Femsjøen, i om lag 20 år. Lilleøya er utgangspunkt for handlingen i romantrilogien Sør i landet- nord i sjøen (1942), Fredløs ferd (1946) og Ættens makt (1948). Hovedpersonen i romanen er skogskjempen Alv Udda som preger de fleste høydepunktene.

Tegning av Frithjof E. Bye. Brukt med tillatelse av FFFBF.

Alv Udda bor på Lilleøya sammen med sin Kirsten Gustsdotter – en saugarbeiderdatter som mot sin vilje er giftet bort til Alv. Kirsten bærer Bernt Torkildssønns barn, hennes barndomsvenn og store kjærlighet, opprinnelig av høyere rang, men adoptert av et saugarbeiderpar. Både Kirsten og Bernt har vokst opp i fattige kår, der sult, armod og krig har satt sitt preg på miljøet – og begge to har kjent sine fedres slag på kroppen.

Alv Udda er en sterk, klok, arbeidsom og omsorgsfull skogsmann, som lik sine forfedre i Udda-ætten har kjempekrefter, sterke følelser og et fryktsomt temperament. Da han forstår at barnet som Kirsten har født ikke er hans sønn – faller verden i grus, og han legger ut på en fredløs ferd. Dramaene lar ikke vente på seg, og spenning, kjærlighetshistorier, naturskildringer, historiske hendelser – gjennom krig og uår – følger Udda gjennom de tre bøkene.

Alv Udda er derfor rollefiguren som står i sentrum, og som også er utgangspunktet for dette historiske spillet. Hovedprofilen til Alv Udda er hentet Bye fra grensebygda Aremark.

Hvorfor Udda-spelet?
FFFBF ønsker å bringe Byes trilogi om Alv Udda fram i lyset, og samtidig videreformidle den kunnskap som Bye samlet og tilegnet seg om tidligere tiders harde livsvilkår. Denne kulturhistorien fortjener å tas vare på og bringes videre til nye generasjoner. Selvbergingshusholdets nøysomhet danner rammen omkring historien, og dette er viktig kunnskap som bør aktualiseres i en verden der kompetanse og bevissthet om ressursforvaltning og miljøutfordringer er i fokus.

Samtidig ønsker FFFBF å inkludere og samle lokale ressurser som ønsker å være med på å skape Udda-spelet, og gjennom dette gi et attraktivt og samlende kulturelt tilbud til deltakere i alle aldre.

Det trengs både utøvere (skuespillere, sangere, musikere), støttepersonell (kostyme, rekvisitter, velferd-/servicefunksjon, koordinering/aktivisering av barn etc.) – og ikke minst sponsorer. Dette krever ulike ressurser og kompetanse, som man finner blant ildsjeler i lokalsamfunnene. Ressurspersoner kan også hentes utenfor organisasjonslivet.

Hvem, hva, hvor?
FFFBF ønsker å invitere lokalbefolkningen til å komme med forslag til hvilke rollefigurer som bør få en plass i manuset. Trilogiens persongalleri er omfangsrikt. Her er mange sterke og markante personligheter som kan gi rom for spennende tolkninger: Den vise profeten Joakim i Jordkoia, Britta i Pina med sitt hubrofjes, den mektige og godhjertede Mette Meng, saugarbeideren Peter i Vastua, den fattige og gudfryktige Sima Løkengen, skysskaffer Tøsten Breia, fanten Samuel Isakssøn, Alvs hingst Gullfaks, hunden Varg og mange, mange flere.

Hvilke scener som bør prioriteres, er også noe som må tenkes nøye gjennom.

Og ikke minst – hvilket sted skal få være arena for denne første framføringen? Det kunne være spennende å tenke Tistedal eller andre bygder rundt Femsjøen, uten at foreningen vil legge for store føringer for valg av arena.

Innspill ønskes!

Svar på vår invitasjon, med innspill, interesse og synspunkt, kan gis til denne facebook-gruppen, eller direkte til FFFBF på e-post udda2020@gmail.com

Hilsen:
Eva Narten Høberg, kontaktperson i Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF)
Trond Narten Svendsen, leder i Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF)
Ida Hartveit Sandven, styremedlem i Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF)
Ola Narten Svendsen
styremedlem i Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF)

 

Forsidebilde er lånt av FFFBF, det består av en Bye-tegning samt et portrett av forfatteren selv.

Tekst: FFFBF.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer