Åpent møte om brystkreft i kultursalen

Tirsdag 29. oktober inviterer Halden kommune og Brystkreftforeningene i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad til forestilling og foredrag om brystkreft i Brygga kultursal.

Det er kreftkoordinator for Halden og Aremark, Ellen Hege Rosseland Hansen som tok initiativet til åpent møte om brystkreft i kultursalen.

-Grunnen til at jeg får dette til er at «Folk i Halden» ga overskuddet fra konsertene sine i fjor til dette arbeidet, forteller Ellen. Så da syns jeg det er en fin måte å gi de tilbake til folk i Halden på denne måten. Så dette om Brystkreft er det første  i en serie med folkemøter hvor kreftsykdommer står på programmet. Jeg skal prøve å få til møter om de store kreftformene i løpet av våren og høsten neste år. Prostata er bestemt til 14. januar. Jeg satser på å få til et møte i måneden.

Ellen føler det er behov for informasjon rundt kreft.

-Kreft er noe som rammer oss alle på en eller annen måte i livet, forteller Ellen, enten oss selv eller som pårørende. Det er en alvorlig og livstruende sykdom, som gjør noe med oss. Det er mye usikkerhet rundt det. Hva skal jeg gjøre? Kan jeg stole på helsevesenet? Kommer jeg til å dø? Skal jeg høre på alle de «gode» rådene jeg får fra alle rundt meg? Bør jeg ta alternativ medisin? Hva skal jeg spise? Hvor mye skal jeg trene? Tenke positivt?

Kveldens første innslag er et foredrag ved kreftlege Kathrine Flørenes Vandraas, som arbeider på avdeling for kreftbehandling ved Oslo Universitetssykehus.

-Hun vil snakke om hvordan man oppdage brystkreft, forteller Ellen, og ta for seg symptomer, behandling og senvirkninger av behandling.

Kreftlege Kathrine Flørenes Vandraas. Foto: privat.

Etter det informative innslaget fra kreftlege Vandraaas vil Gunn Inger Holtan Aareskjold fremføre sitt foredrag Gi meg en klovn mens jeg lever, der hun forteller fra sine egne erfaringer fra møtet med bryst- og eggstokkreft.

Gunn Inger Holtan Aareskjold. Foto: privat.

-Gunn Inger Holtan Aareskjold er utdannet musikalartist og dramalærer, forteller Ellen, og hun har skrevet en antiflink, fandenivoldsk fortelling, fylt med galskap og skeive tanker om en sykdom som de fleste har et forhold til.

Gunn Inger forteller om sykdomstiden og møtet med helsevesenet med selvironi og galgenhumor.

«Denne reisen, fra det ytterste mørke til et liv langt bedre enn det jeg hadde før jeg ble syk, bærer med seg et viktig budskap som jeg brenner sterkt for å dele med andre»  sier Gunn Inger i sin presentasjon av foredraget.

Gunn Inger under foredraget «Gi meg en klovn mens jeg lever». Foto: privat.

Her kan du lese hva andre mener om Gunn Ingers forestilling:

Unni SpakmoFysioterapeut. Har tidligere undervist ved Universitetet i Sør-Øst Norge:

”Gi meg en klovn mens jeg lever” er en sprudlende forestilling. Den burde du absolutt få med deg. Jeg vil anbefale forestillingen på det varmeste. Den er befriende, oppløftende, morsom med et seriøst og alvorlig bakteppe. Dette er en modig dame! Første gang forestillingen ble vist i Porsgrunn ble en kjempesuksess. Stående applaus. På ordentlig. Jeg lo og gråt og lo igjen. Gunn Inger eide rommet. Hun bar teksten så det ljomet i hele Porsgrunn. Forestillingen passer for alle da den i bunn og grunn handler om å komme i en krise. Allikevel vil jeg si at den er ytterst aktuell for helse og sosialarbeidere, og alle oss som
underviser sådanne.

«Gi meg en klovn mens jeg lever». Foto: privat.

Sigrid Skarholt, kreftsykepleier og kreftkoordinator i Skien kommune:

«En drivende god forestilling om å mestre møte med alvorlig sykdom. Gunn Inger Aareskjold sparer ikke på noe når hun gjennom forestillingen «Gi meg en klovn men jeg lever» tar oss med inn i sin verden som ble snudd opp ned da kreftsykdom rammet. Gunn Ingers presentasjon av historien er scenekunst og fortellerevne på høyt nivå.

Det er mye å ta meg seg både i yrkes- og personlig sammenheng. Som kreftsykepleier kjenner jeg meg igjen i historien, og helsepersonell har også et budskap å ta med seg fra forestillingen. Møtene vi er en del av, hver eneste dag er vår hverdag. Men for den som er syk er møtet unikt og superviktig. Det kan gi støtte og løft, eller rive ned den skjøre mestringsfølelse den som er syk har å støtte seg til. Det er mye humor, men sorg og alvor kommer vi ikke unna når temaet kreft tas opp. Gunn Inger balanserer historien på en elegant måte, der hun er privat uten å bli utleverende. Fra rå-gale spik til sår og hudløs redsel for sykdom og behandling tas vi med inn i historien.

Essensen i stykket er allmenngyldig, det handler om å leve, til tross for usikker morgendag.  Dagen i dag er den vi rår over – og den må leves.»

Åpent møte om brystkreft altså; Tirsdag 29. oktober klokken 18-21 i Brygga kultursal. Gratis inngang!

Kommentarer

kommentarer