Åpen dag i Åpen Hage

Mens det smalt fra geværer og kanoner på Fredriksten festning, var det det ingen tegn til krigføring på den idylliske hageflekken i Løkkeveien 5. For selv om det å dyrke sin egen mat ofte kan oppleves som en kamp mot skadedyr og plantesykdom, så har gjengen bak Åpen Hage en mer fredelig innstilling til saken.

I enden av Os kirkegård ligger en skjult perle. Et frodig, grønt område med utallige sorter grønnsaker, urter, blomster, bær og annet spiselig snadder. Spiselig for flere, må vi skynde oss å legge til. Det økologiske hagebruket er lagt opp slik at også insekter og andre små dyr kan trives og bo der, for å øke det biologiske mangfoldet. Og denne strålende søndagen i august var det åpen dag, med mulighet for publikum til å bli inspirert, engasjert og oppdatert på solide, naturvennlige dyrkingsmetoder.

Kläre Poelchau og Juha Rossi dødvedhekken. Foto: Gunn Helene Arsky.

Vi ble møtt av en av organisatorene, Kläre Poelchau, som entusiastisk og med stor kunnskap forklarte hvordan hagen har blitt til. De startet for noen år siden med å legge to-tre lag avispapir rett oppå gresset. Oppå der la de halm, høy og gress, og så satte de poteter. Potetene løsnet opp i jorden og tiltrakk seg meitemark, slik at jorden ble fin uten at man har trengt å vende den. Og så var jorden klar for andre vekster. I dag bugner det av digre gresskar (store nok til Askepott på vei hjem fra ballet), squash, prikkete og lilla bønner, tomater, sellerirøtter, rødbeter, mangold… Det er tydelig at produktene stortrives uten plantevernmidler og kunstgjødsel.

Kjempegresskar! Foto: Gunn Helene Arsky.

Urtespiral

Som et dekorativt element i hagen er det bygget en urtespiral av løs stein. Dette er en menneskeskapt biotop, der både planter, smådyr og insekter trives. Den er bygd opp av stein og fylt med ulike former for jord ut fra klimasonen urten stammer fra. Dermed fant vi rosmarin og lavendel i tørr middelhavsjord øverst i spiralen, ruccola og isop i den mellomeuropeiske sonen med jord, sand og kompost, og mynte og gressløk i den nederste, aller fuktigste delen. En urtespiral er sentral i en permakulturhage, for å sikre mangfoldet.

Urtespiral. Foto: Gunn Helene Arsky.

Dødvedhekk og insekthotell

For å sikre pollinering – og dermed at 80 % av jordens planter kan forplante seg – trenger vi insekter. Ikke bare bier, men også honningbier, humler, blomsterfluer, graveveps, praktveps og stikkveps er med på bestøvningen. Disse igjen er mat for fugler og smådyr som også holder skadeinsektene under kontroll. I våre dager er hagene ofte blitt for striglet – ryddig over alt, ingen små hulrom å gjemme seg i, ingen døde trestammer å bo i. Dermed er det fint å tilby insektene og smådyr som pinnsvin, spissmus og øgler, et sted å bo. Et insekthotell er et slikt sted, med hulrom i diameter 2-9 millimeter, der insektene kan bo. Og i dødvedhekken kan de også finne tørre steder å bo og yngle. Der får også smådyrene plass.

Insekthotell. Foto: Gunn Helene Arsky.

Hjemmebakt, hjemmedyrket lunsj

Med økonomisk støtte fra Naturvernforbundet i Østfold hadde Kläre Poelchau organisert en hjemmebakt, hjemmelaget lunsj med utgangspunkt i markens grøde. På langbordet fant man blant annet hennes rødbetesalat og bønnesalat, surdeigsbrød og karvebrød, persillesmør og basilikumsmør. Og for dem som ikke hadde smakt amarantblader før (og hvem har vel det, hånden på hjertet?), svingte en annen deltaker opp med den nydelige, afrikanske retten lengalenga, med lett bitre amarantblader fra hagen, syrlige tomater, løk og litt hot chili.

Lunsj i det grønne. Foto: Gunn Helene Arsky.
Hjemmebakt brød. Foto: Gunn Helene Arsky.

Mer om Åpen Hage

Alle er velkomne! Hagen er alltid åpen, med arbeidssamlinger hver mandag og onsdag kl 17-20 i sesongen. Kontakt Bente Vitanza bevita@online.noeller Kläre Poelchaupost@poelchau.nofor mer informasjon.

Kommentarer

kommentarer