Åpen bakgård på Frivilligsentralen

Hver torsdag åpner Wenche Erichsen og den internasjonale kvinnegruppen på Frivilligsentralen bakgården for samvær og prat rundt korona og andre ting man har behov for å samtale om.

Torsdag ettermiddag åpnet internasjonal kvinnegruppe et nytt ukentlig treffsted på Frivilligsentralen i Violgata. Målet er å komme sammen og prate i uformelle omgivelser hver torsdag mellom 14 og 17.

-Dette er åpent treffsted, sier Wenche til den vesle folkeansamlingen i Frivilligsentralens bakgård torsdag ettermiddag. Vi har ingen agenda, og ingen spesielt inviterte. Dette skal være en møteplass hvor man kan komme sammen. Hva vi snakker om her på disse torsdagene blir avhengig av hvem som kommer, og hva de har lyst til å prate om. Det vet vi ikke på forhånd.

Folk har tatt plass under parasoller og ved piknikbord, det er varmt i bakgården og deilig å sitte i skyggen. Frivillig Celine Sva Gøperød går rundt og serverer pappkopper med frukt og kjeks, og byr på kaffe gjennom det åpne vinduet på Frivilligsentralens kjøkken.

Per Weydahl, Fereshte Golparvar og Wenche Erichsen informerer.

Lege og tidligere medisinsk fagdirektør Per Weydahl har også funnet seg en stol i bakgården. Jeg spør ham hva slags rolle han har i alt dette.

-Har du sett disse plakatene på ulike språk? spør han og peker på en stor plansje som står på parkeringsplassen.

En diger plansje står og vaier på grusen. På plansjen ser vi mennesker holde plakater med smittevernråd på forskjellige språk. Arabisk. Kurdisk. Somali. Engelsk.

-Jeg har hjulpet til med å gjøre de nasjonale smittrevernrådene så målrettede og kortfattede som mulig, forteller Per, sånn at det skulle bli lettere å oversette dem til flere språk. Det å gå inn på Folkehelseinstituttet og forsøke å finne ut hva slags informasjon som gjelder det er ikke så lett. Det er mye informasjon! I dag er jeg her sånn at folk kan spørre meg om smittevern hvis det er noe de lurer på noe. Det er morsomt og meningsfylt for meg å få være med og bidra, og det er jo litt av poenget med Frivilligsentralen.

Covid 19 blir naturligvis et tema på dette bakgårdstreffet.

-Det er fint å komme sammen og våge å sette ord på alt det vi føler på nå, sier Wenche, vi har alle sammen vært mye innestengt i husene våre og mange har vært redde og usikre i lang tid.

I mange land har smitten blitt spredd mer i innvandrermiljøer enn i samfunnet ellers, en av grunnene kan være at informasjonsflyten er dårligere inn mot disse miljøene på grunn av kommunikasjonsproblemer. Dersom man ikke er helt sikker på hvor man skal oppsøke informasjon, og man  i tillegg snakker språket litt dårlig så blir det vanskelig å få oversikten.

-Vi må være like forsiktige som før, påpeker Fereshteh Golparvar i den internasjonale kvinnegruppa. Selv om barna nå skal på skolen igjen og reglene lettes må vi fortsette å være flinke, ikke ta på hverandre og vaske hendene ofte. 

Det nikkes i bakgården. Folk skjønner alvoret.

Ordfører Anne-Kari Holm er også på plass for å overvære det første bakgårdsmøtet. For Anne-Kari har koronatiden vært både underlig og utfordrende.

-Det har vært en lærerik tid, sier Anne-Kari, en opplevelse på både godt og vondt. I en krise som dette får kommunedirektøren og jeg fullmakt til å gjennomføre det som trengs for å håndtere det som oppstår. Selv om det har vært godt å ha denne typen myndighet under koronaperioden håper jeg det blir første og siste gangen jeg opplever noe slikt. Nå er det utrolig hyggelig å være ute blant folk igjen, det er nesten så jeg får tårer i øynene i dag. Jeg skulle gjerne gitt en klem til dere alle, men det får vi vente med. Er vi flinke til å overholde reglene nå fremover, og vi er litt heldige, så kan det hende det ikke blir noe mer smitte i Halden. Takk for at dere er tålmodige og gjør det dere kan for å overholde smittevernreglene! Når vi står sammen er det utrolig hva vi kan få til.

Hver torsdag klokken 14 kan folk komme innom Frivilligsentralen for å prate kort eller lenge om lite og stort. Her er det åpen dør, og åpen agenda.

Følg Frivilligsentralen på Facebook da vel!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer