Apatiske gamle menn med sprettrumpe!

Absence Crew på Brygga kultursal, torsdag 12. april.

En eldgammel radio står på gulvet, omgitt av gamle, slitte sofaer, lenestoler og en haug med stålamper som ser ut som de er fra forrige årtusen. Det henger en eim av gammelt støv og møllkuler i lufta og en bestefarsklokke tikker. Høyt! 

Midt mellom alle disse klenodiene sitter en mann. Han er like støvete som gjenstandene rundt, og det ser ut som han har grodd fast og slått røtter i sofaen han sitter i.

Med litt hosting og harking kommer han seg til slutt opp, og begynner å tørke støv av lampene. Litt etter litt fylles rommet sakte opp av gamle gubber med rullatorer, litt for stramme bukseseler og kordfløyelsbukser.

Når de rister på hodet flyr det til og med støv ut av håret på dem.

Tilsynelatende gamle støvete menn. Foto: Clifford James.

Etter mye om og men, hosting, harking og snøfting får de satt seg ned alle sammen. Og kommunikasjonen dem i mellom, og etterhvert med oss i publikum, foregår via snøft og grynt. En gjeng med dinosaurer, gretne som fy, med støv mellom øra og hofter ute av ledd. Var ikke dette en breakdanceforestilling?

Bestefarsklokken begynner å kime, og så eksploderer det!

Gamle menn bryter med fordommene. Foto: Clifford James.

Disse mannfolka, som ser ut som de 150 år gamle, spretter opp og beveger seg like grasiøst som danserne i Nasjonalballetten, med spensten til en turner i verdensklasse og moves som får oss til å bli like ordløse som prinsessen ingen kunne trollbinde. Det er moonwalking, jumping turtles på en hånd, headspins, flares og en hel haug med breakdance moves jeg ikke kan navnet på.

Det går i et forrykende tempo, så både støv og grå hårlokker flagrer alle veier! Det er akrobatisk, grasiøst og helt sykt kult! Så kimer klokka igjen, og plutselig er de tilbake til å være gamle, gretne gubber med leddgikt og kols.

Et saaaaakte bingospill. Foto: Clifford James.
Bingo blir til rå dans når bestefarsklokken ringer. Foto: Clifford James.

Hele forestillingen er bygd opp på denne måten. Vi blir geleidet gjennom kaffeslabberaser, bingospill, gryntende kommentarer til avisa og middagslurer, hele tiden avbrutt av denne bestefarsklokken som vekker til live dansen.

En gammel Amerikakoffert full av bilder, minner og musikk glir over til en rekke med saltoer og akrobatikk som får publikum til å gispe. Bingo spillet utvikler seg til å bli en dans med lommelykter og dempet belysning som får oss til å trampeklappe i takt med musikken. Eldretrimmen forvandler seg til vektløfting med rullatorer og hverandre som vektstang. Som igjen blir til tidenes sykeste boksekamp mellom to gretne gubber, i slow motion, som til og med Mike Tyson ville vært stolt av!

Boksekamp i slow mo… Foto: Clifford James.

Publikum er 100% med, hele veien, fra det første hostet og harket til siste akrobatiske headspin.

Vi ler så tårene triller, av ristende kaffekopper, klønete gamle menn og apatien vi finner på dette litt spesielle eldresenteret.

Absence crew er ikke bare fantastisk gode på dans, de er også helt fenomenale skuespillere. De setter den eldre garde litt på spissen og parodierer sine egne besteforeldre på et mesterlig nivå! De er helt tilstede og improviserer fritt i samspill med publikum. Alle bevegelser, flakkende blikk og gestikulasjoner sitter som et skudd og får oss til å tro at det faktisk er en gjeng med 150 år gamle menn som står foran oss på scenen. Og jeg blir like overrasket hver gang en av dem spretter opp av sofaen og slår stiften.

«Apatiske gamle menn med sprettrumpe!» er en setning jeg aldri trodde jeg skulle skrive, men jeg tar meg allikevel i å tenke akkurat det!

Hvis du ikke har skaffet deg billett til kveldens forestilling i Brygga kultursal, foreslår jeg at du gjør det. Med en gang! For dette er et show du absolutt ikke vil gå glipp av.

Klikk på bildegalleriet for å se flere bilder:

Har du lyst til å oppleve Absence Crew du også? Det kan du! I kveld danser de igjen, nærmere bestemt klokka sju i Brygga kultursal.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer