Alt er klart til Barnas Verdensdager!

Nå nærmer det seg Barnas Verdensdager med stormskritt. Og det ser ut til at alle brikkene sakte men sikkert faller på plass. Festivalprogrammet er trykket og klart, festivalsjefene Ulrik og «sjefen over alle sjefer» Asgeir er på plass, og frivilligheten blomstrer som aldri før.

Jeg tar turen til informasjonsmøte i Fargespillhuset tirsdag 6. august. Her blir jeg møtt av over 60 barn, ungdom og voksne. De har kommet for å verve seg som frivillige til Barnas Verdensdager. Frivilligkoordinator Kjersti, er travelt opptatt med å hilse på alle og når jeg spør henne hvordan de ligger an, kan hun glad fortelle at hele 110 frivillige har meldt seg på til å hjelpe til på årets festival. Kjersti har selv meldt seg på som frivillig, hun bor til vanlig i Oslo, men hun har en kjæreste i halden og er her ganske mye.

«Jeg hørte om Barnas Verdensdager ved en tilfeldighet. Jeg syntes det hørtes både morsomt og givende ut å være med. Jeg tenkte også at jeg her kunne jeg ha noe å bidra med siden jeg i flere år har vært frivilligkoordinator på Oslo Jazzfestival» forteller Kjersti. «Dette arrangementet ser ut til å bli veldig bra, bare vi får organisert alt på en god måte» sier hun med et smil.

Festivalsjefene Asgeir og Ulrik ønsker velkommen og gleder seg til å være konferansierer på Barnas Verdensdager. Foto: Marte Beck.

En familiefestival for alle

Og organiseringen er allerede i full gang. Det er duket opp til en aldri så liten fest med vafler på bordene og på en improvisert scene midt på gulvet kan den flotte duoen festivalsjefene Ulrik og Asgeir ønske alle sammen hjertelig velkommen.

Dina Billington, prosjektleder for BVD  åpner møtet med å presentere BarnasVerdensdagersom en åpen raus familiefestival for alle.

Arenasjef Terje Høvik kommer opp på scenen og viser stolt frem det nytrykte festivalprogrammet med kart på baksiden som viser Kulturkvartalet hvor festivalen skal foregå. Alle de fremmøtte følger spent med når han går igjennom alt som skal skje, og det er ikke rent lite! «Hele familien kan være med på en fantastisk rundreise gjennom hele verden den dagen», sier han stolt.

Stort program

Årets program er enda større enn i fjor.

På Fredrikshalds Teater blir det arabisk sjongleringsforestilling, magishow og yoga og afro-hiphopverksted. Kinoen viser japansk tegnefilm og deler ut gratis popkorn. På biblioteket kan barn lage drømmefangere, oppleve forestillingen Eplesøvn og høre om Per Gynt i en bokskog. På Kulturskolen blir det Barneopera og Mini Afrika for de aller minste, polsk papirverksted, afro-skjønnhetssalong med hårfletting og ansiktsmaling. Selv i musikkstudioet Athletic Sound skjer det noe, her blir det sambaverksted med masse forskjellige rytmeinstrumenter.

Nytt av året er at også dyrene som får sin egen plass på festivalen, på baksiden av Kulturskolen kan barn i alle aldre hilse på geiter, hester, kaniner, høner og lamaen Leif! Eller hva med en tur med hest og vogn eller ta en liten ridetur på en ponni? I bakgården til Konservativen er det hester og ponnier, spillemenn, vafler og rømmegrøt. Alt er visst mulig denne dagen! Og programmet stopper ikke her; det blir samisk forestilling i Konservativen, sangleker og felespill. Italiensk bingo og pakistansk musikk på folkets hus og på Verdensscenen blir det kjente artister som Onkel Tuka og Emsen fra MGP jr.

Emma Vaitkeciute, Anisa Yusuf Hussein og Ingrid Kvalheim gleder seg til å være frivillige på Barnas Verdensdager. Foto: Marte Beck.

Matmarked

Jeg titter rundt meg på de frammøtte som virker tydelig imponerte. Det sitter en dame ved siden av meg som heter Julie, hun kommer opprinnelig fra Filippinene og jobber som morsmålslærer i Halden. Hun skal delta på matmarkedet med vårruller, wok og ris.

«Jeg er helt overveldet over det flotte programmet. Dette blir et stort arrangement med masse morsomme aktiviteter, dette blir så bra!» utbryter hun. Kokk og matansvarlig Dag-Sverre Nordsjø presenterer det internasjonale matmarkedet hvor«streetfood» fra hele verden skal serveres hele dagen. Publikum kan smake på alt fra paella, sambusa og tandoori til bidos og smørgåstårta. Det blir kortreist, trendy og eksotisk på samme tid sier han.

Det blir mye latter når de frivillige tar på festivalskjorta for å ta et gruppebilde. Det virker morsomt å være med på dette tenker jeg for meg selv, det er jo slett ikke hver dag Halden forvandles til en fargerik piñata, stappfull av morsomme ting du kan gjøre, oppleve og smake påhelt gratis.

Jeg har troen på at festivalen kommer til å gå helt fint med denne flotte gjengen på laget.

Du kan lese hele programmet til Barnas Verdensdager ved å gå inn på varverden.no

Kommentarer

kommentarer