Allsidig Bergsokning

I Halden er det absolutt tid for distriktets årbøker – og da med et historisk perspektiv. Bergsokningen gis ut av historielaget i Berg, Rokke og Asak. Hvilken artikkel er blitt min favoritt? Jo, jeg har landet på den mangfoldige skildringen av to gravferder i Rokke i 1928 og 1939, ført i pennen av Solveig Mellevold. For meg er det en gløtt inn i fortiden jeg langtifra hadde på netthinnen. Og illustrasjonene av likvogn og gravfølge er jo rent ut fantastiske. Så detaljert, så omtenksom kunne en gravferd være på den tid på landet.
Svært interessant synes jeg også at området Sponvika er og var. Området er viet god plass og forteller om Sponvika som eget poststed og med egen telefonsentral, skrevet av herrene Billing og Kindem – hver for seg. Begge fortellinger er talende for sin tid.
En motorisert artikkel er også av interesse utenfor den historiske krets, nemlig drosjene i Berg herred, penneført av Roger Prang. Her er det mange interessante momenter – og en fortelling om noe man knapt kunne tenke seg ute på landet.
Et foto fra Bergsokningen som viser drosjekjører Leif Hesthaugen, som kjørte drosje i Rokke frem til 1930.
Svært spennende synes jeg Trond Fjelds artikkel om husmannsplassen Ulveholtet er. Artiklen løftes av et godt billedmateriale.
Jeg vil avslutte denne lille smakebitsrunde med å anbefale historien om Jenny Espelund og hennes opphold på turberkulosehjemmet Solheim på Veden. Historien er velskrevet og forteller meget om en tid som var, men som ikke er langt unna. Mary Kristine Bjørndal har skrevet.

Bergsokningen bør være av stor interesse for alle haldensere!

Bokormen

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer