Allsangfinale med stjernespekket artistgalleri

Norge har vunnet Eurovison Song Contest, eller Melodi Grand Prix om du vil, 3 ganger. Onsdag var det Allsang på Grensen som vant da alle 3 vinnerne stilte i årets finaleprogram. I tillegg fikk vi unge artister som sang både gammelt og nytt. Men at de gamle er eldst viste seg å være korrekt nok en gang.

Først var det oppvarming med lokale krefter. Fra Risum videregående skole kom Jenny Norheim som sang «Jolene» med Jørgen Konradsen på gitar. «Den hvite dame» fikk også presentert seg da Nina Hammarklev og Maren Walther sang fra musikalen.

Thore Pettersen har blitt dreven i å få i gang allsangstemningen. Det går i kjente sanger og vitser i 20-25 minutter mens de nærmere 5 000 publikummerne finner plassene sine.
På oppfordring om å rekke opp hånden hvis man har vært på Allsang tidligere i sommer forholder de fleste seg i ro, det passer bra med at det nå er 70-80 % som er tilreisende – nye mennesker som finner veien til Halden.

Haldens eget orkester, Det norske Blåseensemble, var husorkester under deler av konserten. Det ga låtene ekstra trøkk. Musikerne leverte like bra som de pleier, og var aktivt med også når instrumentene ikke var i bruk, de så rett og slett ut til å trives på Allsangscenen. Det kan med fordel gjentas.

Hvor forskjellige våre MGP vinnerlåter er kom godt fram under fremføringene. 
Først ute var Alexander Rybak som tok Europa med storm i 2009 da han deltok i Moskva med sin «Fairytale». Det ble en leken fremføring av det som er en personlig låt for Rybak. Med orkester i ryggen fikk han publikum i stemning fra første tone fra fela.

Nocturne kan vel ikke sies å være allsangvennlig med sine to vers hver på 12 ord, noe som fikk svenskene til å protestere når den vant, siden instrumentale låter ikke er tillat i MGP. Secret Garden vant uansett og på Fredriksten ble det en stille stund når Rolf Løvland ved flygelet, Fionnuala Sherry på fiolin og Cathrine Iversen sin vokal fylte arenaen.

Bobbysocks vil alltid ha en spesiell plass i nordmenns hjerter. Etter utallige år med harselering fra Europa, som ga oss få om noen poeng, fant de formelen i 1985 og gikk til topps i finalen i Göteborg. Etter finalen møtte flere hundre opp på Svinesund for å hylle Bobbysocks på ettermiddagen søndagen etter finalen. Jeg var selv til stede og fikk gitt dem både roser, gratulasjonskort og klemmer midt på brua.
Det svingte virkelig på festningen da tonene fra La det swinge låt utover place d`armes. Hanne og Elisabeth stilte i rosa klær og fikk med seg publikum.

Grand Prix låter er alltid populært, men det var andre toner som fikk størst honnør fra publikum.
Allsang på Grensen har tradisjon for å hente gamle helter til Halden. I jubileumsårets finale var det 2 divaer som begge har både stemme og sjarm i behold, som representerte denne gruppen.

Først fikk vi 70- og 80-tallets popdronning Bonnie Tyler som sang powerballaden «Total eclipse of the heart», hennes største hit. Hun har innlevelse og stemme til å fremføre en slik låt, også i 2016. På Allsang hadde hun fått Atle Pettersen til å synge den mannlige stemmen i sangen. Det ble virkelig bra.

Wenche Myhre er en av våre største artister gjennom tidene. Hun har gitt ut plater, deltatt i show, gjort TV-opptredener og konserter helt siden hun debuterte i 1960. Hun er også like stor i Sverige, Danmark, Tyskland og kjent i en rekke andre land. Wenche er i tillegg en habil MGP deltaker i perioden 1964 til 2009 har hun deltatt 8 ganger både for Norge og Tyskland. Onsdag fikk vi hennes 2 største låter «Når jeg blir 66» (egentlig «66 år») og «Vi lever» to livsbejaende og glade sanger. Etter Wenches opptredener var applausen ekstra varm og høylytt. Noe som viser at hun fortjener plassen på Rockheim Hall of Fame.

Mange unge var kommet til Allsang for å oppleve sin helt Morgan Sulele, og det fikk de når han sang sin «Din sang». Mange malte ansikter smilte ekstra bredt og plakatene vaiet da.

Atle Pettersen, medprogramleder Stian Blipp og Charlotte Brænna hadde tatt med seg danserne fra høstens musikalsatsning i Oslo. En munter og leken fremføring av et potpurri fra «Singing in the Rain». Heldigvis var det alt vi så til regn, selv om det var en skytung himmel over oss hele kvelden.

Med komponisten av 2000 tallets mest innspilte låt til stede, fikk vi originalen av «You Raise Me Up» fremført av Secret Garden og Brian Kennedy. Dette er en følelsesladet sang som brukes i alt fra bryllup til begravelser og er spilt inn av ca. 1 000 forskjellige artister.

Tradisjonen tro avsluttet programlederne Katrine Moholt og Stian Blipp med Tomas Ledins «Sommaren er kort» etter å takket for årets Allsangsesong og ønsket velkommen tilbake i 2017.
Arrangørene hadde studert værmeldingene og varsel om regn utpå kvelden. Dermed ble det ny Allsangrekord i gjennomføring. Showet startet rett over kl. 19, nærmere en halvtime tidligere enn vanlig, og pausen ble også droppet. Selv med dobbel fremføring av La det swinge og Fairytale var opptakene i mål litt over kl. 20.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer