– Allergitabletter kan være «synderen»

Kjenner du følelsen av at det nesten knitrer i munnen? Munntørrhet er en utfordring for veldig mange mennesker, og hjelpen kan være nærmere enn du tror.   

Anna og Mona jobber begge på Apotek1 Svanen, og de forteller om mange som kommer innom apoteket for å få hjelp med munntørrhet.Kortvarig munntørrhet er uproblematisk, mens munntørrhet over tid gir økt risiko for en rekke plager i munn og tenner.
– Det er mange legemidler og flere sykdommer som kan gi munntørrhet. Ofte skjønner ikke folk helt hvorfor de har fått dette, men underveis i praten finner vi gjerne ut at de bruker medisiner som gir symptomer som såre slimhinner, svie i munnen, tørre lepper og dårlig ånde. Det er selvfølgelig hyggelig å kunne fortelle at det finnes produkter som kan forebygge eller lindre plagene, forteller Mona som er utdannet apotektekniker.
Hun forteller at det i tillegg er kjempeviktig å være nøye med tannpleie hvis man har slike problemer, fordi nedsatt spyttproduksjon kan gi økt risiko for hull i tennene.  Det er viktig å ikke bagatellisere disse plagene for å unngå skader på tenner og tannkjøtt.

IMG_0217

Over 500 legemidler kan gi munntørrhet som bivirkning. Anna som er farmasøyt, kan fortelle at mange blir overrasket når de oppdager at blant annet allergitabletter kan være «synderen». Den lange listen over slike legemidler inneholder også de vanligste legemidlene mot psykiske lidelser, søvnproblemer, høyt blodtrykk og astma. Sykdommer som Sjøgrens syndrom og diabetes kan også være skyld i plagene.
– Vi har mange forskjellige produkter for de som sliter med munntørrhet. Et alternativ er sugetabletter som øker egen spyttutskillelse. Disse har vi i flere forskjellige varianter, og med ulike typer aroma. Flere av produktene er også tilsatt fluor for å styrke tannemaljen. Det finnes også geleer og spray man kan bruke for mer langvarig fukting av munnslimhinnen. Her er det bokstavelig talt noe for enhver smak, sier hun.

IMG_0215

På Apotek1 Svanen har alle ansatte i disse dager gjennomført kurs om munntørrhet. De har fokus på å veilede kundene slik at de får riktig behandling mot ubehaget dette gir. Spyttet motvirker ikke bare hull i tennene, det renser også munnhulen og letter tygging og svelging av maten. Det er også avgjørende for å ha god smaksans, og det gjør at vi kan snakke uanstrengt.
– Vi på apoteket har mye kunnskap om problemene med munntørrhet og gir gjerne gode råd. Ta en tur innom, så kan vi ta en prat og fortelle deg om hvilke produkter som kan hjelpe, oppfordrer Anna og Mona.

Artikkelen er betalt av Apotek1 Svanen. Følg dem gjerne på facebook!

 

Kommentarer

kommentarer