Ærlig Mat i Halden fengsel

Onsdag den 25. mai 2016 åpnet Restauranthuset Ærlig Mat i Halden fengsel. Restauranten vil være den første i sitt slag innenfor murene i Skandinavia. Våre kunder vil være innsatte, ansatte og besøkende gjester. Restauranthuset vil fra høsten av også tilby catering under logonavnet: Ærlig Mat – Ærlig Levert. I første omgang – et internt tilbud til ansatte og innsatte i fengselet.

Et annet satsningsområde vil være: Ærlige Småprodukter. Her kan nevnes, steinsoppsalt, tyttebærpulver, tørket sopp og gourmetsyltetøy. Kokeboken Ærlig Mat i Halden Fengsel som ble gitt ut i 2011 lever i beste velgående og er gitt ut i sitt 3. opplag!

Skoletilbudet i fengselet vil inkludere elever på VG1, VG2 og VG3 nivå innen programområdet Restaurant og matfag.

Vi tar sikte på å utdanne elevene til restaurantkokker med høy arbeidsmoral og solide fagkunnskaper.
Vår første lærling startet sin læretid den 24. mai. d.å. og vil fullføre læretiden i fengselet.
Vi vil også bestrebe oss på å bruke råvarer som er økologiske, kortreiste, sesongbaserte, miljøvennlige og etiske produserte.

Vår mentor og inspirerende samarbeidspartner er Sebastian Engh kjøkkensjef ved  Curtisen Restaurant i Halden. Sebastian har veiledet elevene ved menyoppsett, produksjonsprosesser, smakskombinasjoner og tallerkendekorasjoner. Elevene på Restaurant og matfag har selv testet ut forskjellige retter, laget oppskrifter og kalkyler til restauranten.

Restaurantkonseptet er et samarbeid mellom arbeidsdriften og skolen i fengselet. Oppussing av lokalet, tillaging av bord og skap, utsmykning, design av menyer, fotografering, keramikktilvirkning, montering, renhold og innkjøp er utført av innsatte, lærere, ansatte i skoleadministrasjonen og ansatte i verksdriften.

Vårt mål for opplæringen og driften av restauranthuset er å gi de innsatte et virkelighetsnært opplæringstilbud og et godt faglig fundament å stå på ved løslatelse.

Dette som et viktig ledd i rehabiliteringen tilbake til samfunnet – under det klart uttalte målet: «Bedre ut enn inn».

Pressemelding fra Halden Fengsel.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer