– Å reise til Afrika var ingen lett avgjørelse

Til daglig studerer haldenseren Marte Mathisen ved Københavns Universitet. De kommende ukene skal hun jobbe med masteroppgaven sin blant spedbarn i Ghana. 

Marte studerer Human ernæring. Hun har reist til Ghana for å delta i et forskningsprosjekt der hun skal være ernæringsfysiolog og jobbe med underernæring og vekst blant spedbarn. Oppholdet skal vare i 8 uker.
– Prosjektet handler om ernæring, mattrygghet, helse og landbruk. Mitt hovedfokus er på underernæring, men jeg skal bidra på alle områdene, forteller hun.
Hun skal reise til Bentum, en liten landsby i Kasoa-distriktet utenfor Accra, og samle inn data.
– Jeg skal kartlegge antall innbyggere, helse-status, ernæringsstatus, mattrygghet, matsikkerhet og sosioøkonomisk status.

12736436_10153234993421290_56979000_n

I landsbyen skal Mathisen intervjue de voksne og utføre antropometriske undersøkelser av alle barna under 5 år. En antropometrisk undersøkelse er å måle menneskekroppens proporsjoner.
– Målingene skal jeg bruke til å beregne underernæring. De barna som er underernærte får akutt hjelp, forklarer hun. De har med seg  ”plumpy’nut”, et produkt som er skreddersydd for underernærte. I tillegg har de tilgang på forsyninger av mat og nødvendige kosttilskudd.
Hovedparten av de voksne i landsbyen snakker ikke engelsk, så Mathisen har med seg tolk hver eneste dag.
– I tillegg er det med en assistent og en sjåfør. Sjåføren fungerer også som sikkerhetsvakt.

12746503_10153234996611290_571793027_n

Mathisen har vært mye ute og reist tidligere, men er forberedt på at dette oppholdet vil gi mange sterke inntrykk.
– Å reise til Afrika var ingen lett avgjørelse. Jeg merker allerede nå at noen dager er tyngre enn andre, men alt i alt går det greit. Jeg ser daglig mye fattigdom, underernærte barn og voksne. Idealistisk som jeg er vet jeg også at vi gjør en viktig jobb.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer