– 90 % av dagens solceller er laget av silisium

Institutt for Energiteknikk (IFE) inviterer til to temakvelder denne våren. De håper haldenserne lar seg friste til å utvide kunnskapen sin og lære mer om det siste nye på forskningsfronten fra dyktige ansatte på IFE.

IFE har arrangert temakvelder en rekke ganger tidligere og de setter alltid spennende og aktuelle tema på dagsorden.

Tirsdag 7.februar er det forsker Trygve Mongstad som skal fortelle haldenserne om superrent silisium til solceller og batterier.
– Silisium er blitt etterkrigstidens kanskje viktigste grunnstoff, og utgjør hele 27 % av jordskorpa. Du finner det i alt fra plast til leppestift, elektronikk, PCer og mobiler. Visste du at rundt 90 % av dagens solceller er laget av silisium?

På IFE jobber forskere med å utvikle nye og bedre prosesser for fremstilling og bruk av silisium i solceller og litiumion-batterier. På foredaget får du høre mer om silisium og hvilke utfordringer IFEs forskere jobber med.

Tirsdag 7.mars skal forskningsleder Helge Thoresen ha foredrag om Haldenreaktorens rolle i utviklingen av nye og ulykkessikre brenselstyper, 4.generasjons reaktorer og små modulære reaktorer.
– Det utvikles nå nye og enda mer ulykkessikre brenselstyper for bruk i dagens kraftproduserende reaktorer. Bygging av prototyper av såkalte «4.generasjonsreaktorer» er nær forestående. Disse reaktorene kjennetegnes ved at de har en høyere virkningsgrad og at de opererer med høyere temperaturer enn dagens reaktorer.

Små og modulære reaktorer er tiltenkt en rolle i kraftkrevende industri for betydelig å redusere mengden CO2 som slippes ut til atmosfæren. På foredraget får du høre om hvordan IFE og Haldenreaktoren bidrar i utviklingen av disse typene ny teknologi.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer