60-tallsfest i teateret

Lørdag 3. november blir det British Invasion i Fredrikshalds teater. Tre rockebautaer fra England skal hylles i en gedigen sekstitallsfest i teateret: The Kinks, The Beatles og The Rolling Stones.

Det er selvfølgelig Haldens egne Kinky Way som står bak den britiske invasjonen i ærverdige Fredrikshalds teater. Og for å gjøre det skikkelig har de invitert inn to andre band: Midnight Ramblers som spiller musikk av The Rolling Stones, og The Daytrippers som tar seg av The Beatles-jobben. Og Kinky Way gjør selvfølgelig The Kinks.

Det er sekstitallet som er den røde tråden for konserten i teateret den 3. november. Det beste fra sekstitallet skal lyde fra scenen. Det var nemlig på sekstitallet USA ble utsatt for den såkalte britiske invasjonen. Et par uker før invasjonen i teateret treffer jeg Kinky Way-vokalistene Magne Skibsted Jensen og Jørn Back for en prat.

The British Invasion? Hva er det?

-Det var den amerikanske pressen som kom opp med dette begrepet, forteller Jørn Back, det er en slags fellesbetegnelse på de største rockebanda som dukka opp i England på sekstitallet. Det var Beatles så klart, og så var det Stones og Kinks.

Disse tre ikoniske rockebanda fra England slo ned som lyn på den andre siden av Atlanteren. Dermed invaderte britisk popkultur USA, med Kinks, Beatles og Stones i front.

The Daytrippers og Midnight Ramblers

The Daytrippers skal stå for Beatles-settet på konserten. Bandet består av Erik Damberg på vokal og bass (Paul), Bård Helgerud på vokal og gitar (John), Sondre Stordalen på vokal og gitar (George), Are Sorknes (Ringo) og «Magic» Alex Nickelsen – (Et helt orkester). Gutta har framført The Fab Four sine berømte sanger i snart ti år, og har til og med spilt på scenen der The Beatles selv starta; nemlig «Cavern Club” i Liverpool.

The Daytrippers stiller i tidsriktige klær på konsertene sine, og har flere ulike sett med klassiske Beatles-antrekk. Tør vi håpe gutta stiller i Sgt. Pepper-kostymer, siden den plata ble sluppet i 1967? Det sies at gutta er skremmende like sine Liverpoolske idoler!

Midnight Ramblers har spilt musikk av The Rolling Stones i snart tretti år. Gjengen fra Vestlandet starta bandet i 1990, og siden den gang har de turnert Norden rundt med sine coverkonserter. Midnight Ramblers er: Jan Gulliksen på vokal, Torstein Oliversen og Kjetil Vagle på gitar, Bjørn Hope på bass, Kristian Moen på trommer, Svein Åke Bjerga på piano, Arne Kolstad på trombone, Glenn Brun Henriksen på sax og Elisabeth Sjuve på koring.

I følge Bergens Tidene er bandet “Steinbra Stoneskloner”.

-De må være Norges, eller kanskje til og med Skandinavias beste Stones-tolkere, sier Jørn.

Midnight Ramblers!

En lang historie kort

Og så skal Kinky Way spille da selvfølgelig. Kinky Way har hele ni år bak seg som Kinks-tributeband, og med jevne mellomrom rigger de til konsert for haldenserne. I fjor trøkka de like greit til og inviterte både originalmedlemmer fra The Kinks og Halden-koret PicoCanto til en helaftens konsert i kultursalen, og fylte salen til randen med Kinks-sultne publikummere.

Det var Magne S. Jensen, Jørn Back og Bamse Mork-Knutsen som i sin tid starta bandet. Kinky Way debuterte med konsertrekka Doing it the Kinky Way på loftet i Ankergården i 2009.

-Det var ment som en engangsforeteelse, forteller Magne, men så var det så mye folk som syntes dette var så bra, så da fortsatte vi. Det kom jo folk fra Oslo, fra Kinks-miljøet der, og så ble vi dratt inn i det miljøet der inne. For å gjøre en lang historie kort så står vi plutselig i hjertet av Kinks-miljøet i Nord London, på puben Clissold Arms i 2014, og har konsert. Det var stinn brakke, og allsang på alle låtene.

Kast off Kinks

Kinky Way-gjengen har sågar blitt kjent med originalmedlemmer fra The Kinks, og har som kjent spilt med Kast Off Kinks her i Halden. Kast off Kinks er tre av originalmedlemmene fra Kinks, pluss en gitarist og sanger som har vært med på mange store bandprosjekter.

-At vi skulle bli kjent med Kinks-folka var ikke noe vi hadde drømt om en gang, sier Jørn.

Kinky Way er: Magne Skibsted Jensen på gitar og vokal, Jørn Back på vokal, og Bamse Mork-Knutsen på vokal, gitarer og ukulele. Peer Mork-Knutsen på sologitar, Hilde Furuseth, Vegard Grinnbro og Øyvind Hartmann på brass, Svein Tore Furuvarp på trommer, Tommy Kristiansen på bass og Lise Ørnelund, Marit Østli Trønnes og Camilla Bjørke er kordamer.

Kinky Way i teateret

Hvorfor vil Kinky Way ha konserten sin i nettopp Fredrikshalds teater?

-Det passer bra å spille Kinks i teateret, sier Magne. Det var nettopp sånne type lokaler Kinks og Stones og Beatles starta sin karriere i. Det var ikke plasser for dem å spille, så de måtte ty til gamle teatre og slitne ballsaler.

Magne og Jørn passer på å rose Kinky Way-korist Marit Østli Trønnes for at konserten i teateret blir en realitet. Marit er en av kordamene i Kinky Way, og det var hun som tok initiativet til trippelpakka som vi får servert i november.

The Kinky Ladies! Marit Østli i midten, flankert av Lise Ørnelund til venstre og Camilla Bjørke til høyre. Foto: Cliff James.

-Marit har gjort en kjempejobb, sier Magne, hun har holdt i dette hele veien. Vi hadde snakka om å gjøre noe sekstitallsgreier i teateret, men det var Marit som fant Midnight Ramblers og satt i gang hele greia.

Her får dere altså et Kinderegg av en konsert, med tre band på én og samme kveld.

-Hvert band skal spille 12-14 låter hver, forteller Jørn, og så blir det en pause mellom banda for omrigg. Da får publikum muligheten til å kjøpe seg noe mat og drikke også.

-Her får du mye for penga, avslutter Magne, her får dere servert det beste av sekstitallsrocken fra England!

British Invasion altså dere, på Fredrikshalds teater lørdag 3. november klokka 19. Billetter kan du kjøpes på Ticketmaster her, eller over disk på Thon Hotel.

Forsidefoto: Clifford James.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer