17. mai i Halden 2020

17. mai 2020 blir en rar 17. mai for oss alle. Men vi skal feire nasjonaldagen med brask og bram i Halden! Her kan du se Halden kommunes program for årets nasjonaldag, og høre hva lederen for 17. mai-komiteen tenker om årets feiring: 

-Å sette sammen et 17. mai-program i en koronatid har vært både spennende, frustrerende og oppmuntrende, forteller 17. mai-komiteens leder Terje Vidar Høvik.

Årets komite er ny, og det er en underlig tid å ta over som leder for Terje Vidar. Men den nye komiteen ble raskt samkjørt.

-Vi begynte med alle de tradisjonelle delene av en nasjonaldagsfeiring, forteller Terje Vidar, og diskuterte om det var noe vi skulle vurdere endret, og alle de praktiske tingene som at det graves mange steder. Så fra midten av mars ble det full fokus på får vi til noe? Skal alt gå digitalt? Hvordan gjør vi det? Med diskusjoner på chat og møter på Teams.

Terje Vidar Høvik på 17. mai i fjor! Foto: Anne Cathrine Høvik.

Det kom fort mange samarbeidspartnere på banen når planleggingen var godt i gang.

-Både miljøer som pleier å være med og nye aktører ønsket å bidra med noe, forteller Terje Vidar. Etter hvert ble det mer å begrense litt, og få ting inn i en smittevernmessig ramme – en ramme som stadig forandrer seg.

Alle i komiteen er enige om at de skal pynte seg, samle de nærmeste rundt bord med god mat og drikke, og grille i hagen hvis været er fint.

-Det oppfordrer jeg også alle haldensere til å gjøre. Og å finne fram flagg, bunader og 17. mai-sløyfer. Dele opplevelsen med naboene, enten det er i hagen eller på balkonger. Og trekke ut mot gata når bilkortesje, korps eller naboene vil synge sammen.

Selv skal Terje Vidar tilbringe tid både ute i byen og sammen med familien på nasjonaldagen.

-Som leder for 17. mai-komiteen blir det nok litt å være til stede og se at det vi har planlagt blir som vi har tenkt. Og jeg skal være en del av vertskapet på Fredriksten, sammen med Magne Rannestad og Magne Rekstad under arrangementet der oppe. På kvelden blir det nok bena på en krakk og avslapning etter en hektisk vår for å få alt på plass. Det er noe av det jeg gleder meg mest til. Å ha dagen gjennomført og at alt har gått som planlagt. At vi har klart å gjøre 17. mai 2020 til en dag som folk vil huske med glede i mange år fremover.

Terje Vidar gleder seg til flere punkter på årets 17.mai-program.

-Jeg gleder jeg meg til å se videoen fra Fargespill Østfold, sier Terje Vidar, jeg har sett bilder på nettet fra innspilling, og venter med å se den til dagen kommer. Og så tror jeg det blir en høytidelig og emosjonell opplevelse når vi alle skal synge Ja vi elsker etter salutten kl. 13.00. Som vanlig er det opp til hver enkelt av oss hvordan dagen blir. Når vi engasjerer oss og gjør dagen til noe ekstra, selv innenfor de rammene vi har nå, blir det minneverdige øyeblikk.

Her kan dere se programmet for kommunens 17. mai-markering i Halden;

Rullende 17. mai-tog
Fra klokken 10: En bilkortesje med medlemmer av Amcar-klubben og Vognalliansen vil kjøre gjennom store deler av byen. Turen starter ved Billebakken/Remmen. Publikum oppfordres til å vinke med flagg når kortesjen kjører forbi.

Både Halden skolemusikkorps, Idd skolemusikkorps, Frelsesarmeen, Salen hornorkester og Halden Drum Corps kommer til å spille i Halden på 17. mai.

De spiller på følgende institusjoner:

Helsehuset – Halden skolemusikkorps
Vaterland – Halden skolemusikkorps
Bergheim – Idd skolemusikkorps
Solheim – Idd skolemusikkorps og Frelsesarmeen
Iddebo – Idd skolemusikkorps
Søsterveien – Frelsesarmeen
Bakke – Salen hornorkester

Det blir også korpsmusikk flere steder fra 10 og utover i følgende områder:
Halden skolemusikkorps kommer i løpet av formiddagen til å spille i boligområder på Asakåsen, Bratner, Karrestad, Låby og sentrum. Frelsesarmeen kommer til å spille i sentrum og i Tistedal. Salen hornorkester skal spille på Bokerød og Halden Drum Corps kommer til å spille i store deler av sentrum. Av smittevernhensyn blir ikke nøyaktig klokkeslett offentlig, følg med og hør etter korpsmusikk.

Arrangement på Fredriksten

Klokken 1300: Salutt fra Fredriksten festning

Før salutten blir det en liten konsert på taket av smia nederst i festningen, samt tale av kommandanten. Dette arrangementet vil være åpent for et begrenset antall gjester i tråd med smittevernreglene. Cirka 50 billetter til arrangementet vil bli delt ut ved loddtrekning via Halden Arbeiderblad. Arrangementet vil bli filmet og vist som del av den offisielle TV-sendingen fra 17. mai.

På TV-Østfold og via nettsidene til kommunen og bidragsyternes facebooksider kan man se et omfattende program der mange bidragsytere har gitt bidrag. Alt fra Ole Evenrud til Det Norske Blåseensemble fra Fargespill Østfold til Den norske kirke.

Her er programpostene:

Seremoni fra Rødsberget, Minnetempelet
Tale av Benjamin Mellemsether russepresidenten
Ole Evenrud – Gud med oss
Kransenedleggelse på Hafsrød og intervju/samtale om krigen Jens Bakke ( HA)
Idd skolemusikkorps opptak fra Dronningen
Tale for dagen Wenche Erichsen (opptak tirsdag 12. kl 17.00)
Fargespill Østfold – Ja vi elsker
Opera Østfold sitt innslag
Gudstjeneste Immanuels kirke
Innslag fra Gimle skole/FAU
Halden skolemusikkorps opptak fra Rødsparken
Det norske Blåseensemble konsert
Konsert, salutt og Ja vi elsker fra festningen

Viktig å huske også på nasjonaldagen
Uansett hvor du er på 17. mai og uansett hvem du møter, så må du ikke glemme at vi fortsatt må ta nødvendige hensyn for å ivareta smittevern.

  • Vi må holde minst 1 meter avstand til andre, gjerne 2.
  • Anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger er maks 20, men krav om avstand må overholdes.
  • Arrangementer på offentlig sted kan ha inntil 50 deltakere, men da må det være en ansvarlig arrangør. Krav om avstand må også overholdes.
  • Mat bør serveres på tallerken og ikke som buffet.
  • Ikke glem håndvasken.
  • Husk flagg og 17. mai-antrekk i år også!

 

Foto av festningen: Nina Røsnæs.

Kommentarer

kommentarer