100 umistelige ting av Lucy Dillon

Månedens bok handler om å leve i nuet, om å rydde opp i livet sitt, og om å leve livet til det fulle. 

Hundre umistelige ting er en feelgoddroman om opprydning, forteller Bente Holmen Eriksen ved Halden bibliotek. Nå er det vår, og tid for å rydde opp litt både i hus og sinn. Da passer denne boka bra! Denne romanen er rett og slett en mental detox. Boka går gjennom en opprydning av konkrete ting, men man rydder i hodet samtidig.

Forfatter Lucy Dillon har tatt utgangspunkt i seg selv når hun skrev romanen. Hun syntes selv hun hadde alt for mange ting, og begynte med en stor opprydning. Underveis i oppdrydningen kom inspirasjonen til denne boken. Hundre umistelige ting handler om Gina Bellamy, som gjennomgår en stor livsendring.

-Gina bor i et stort herskapshus med mannen sin, og hun elsker å shoppe. Hun har veldig mange ting, hun har samle- og shoppemani. Men når mannen går fra henne og de blir skilt må hun flytte til en liten leilighet, og hun får et plassproblem.

Gina tar med seg så mange ting fra herskapshuset at hun nesten ikke kommer inn døren til leiligheten sin. Det er pappesker over alt. Til slutt må hun ta affære. Gina bestemmer seg for å ta vare på kun hundre ting.

-De fleste kapitlene begynner med hvordan Gina skaffet seg tingen, forteller Bente. På den måten får vi tingenes historie fortalt, og deretter kommer vurderingen. Skal tingen kastes, selges, gis bort eller tas vare på? Det er en slags feelgood minutt for minutt dette her. Gina jobber seg gjennom alle tingene sine, en etter en.

-Vi mennesker er veldig flinke til å knytte følelser opp mot ting, sier Bente, og vi knytter oss jo til ting vi ikke trenger. En Gina møter spør henne: Er det tingen i seg selv som betyr noe for deg, eller er det følelsen du har for tingen som holder deg igjen?

Hundre umistelige ting tar opp spørsmålet om tingene i seg selv har en verdi for oss, eller om det bare er minnene vi har knyttet til tingen som gjør at vi ikke klarer å kvitte oss med den.Temaet opprydning er et ofte sett tema i selvhjelphyllene i bokhandlene om dagen.

 

-Det var ålreit å endelig lese en roman om dette temaet, sier Bente, fremfor alle disse selvhjelpsbøkene som kommer hele tiden. Man går jo i seg selv når man leser denne boka. Senest i morges sto jeg foran klesskapet og lurte på en jakke som hadde hengt der i tre år uten å brukes.  Man får en mental opprydning selv ved å lese denne boka, og det kan man jo ikke si om alle feelgoodbøker .

Hovedpersonen overrasker seg selv gjennom bokens løp, det er ikke de tingene Gina hadde trodd hun skulle ta vare på som blir igjen til slutt. Ting hun trodde var uunnværlige var ikke det allikevel. Den andre hovedpersonen i boken er hunden Buzz, som kommer inn i Dinas liv på en uvanlig måte.

-Uten å røpe for mye kan jeg også si at det er en mann og en romanse inne i bildet også, forteller Bente. Gina oppdager jo også at hun skaper rom for andre, mer viktige ting, når hun kvitter seg med alle disse unødvendige eiendelene.

-Ta med deg denne boka og sett deg ut i sola og les og nyt, sier Bente. Så kan du rydde etterpå.

Når jeg forlater biblioteket denne onsdagen er jeg i hvert fall sikker på én ting: Jeg skal hjem og rydde. Og det skal faktisk Bente også. Hun starter med skuffen på badet, og jeg starter i kjøkkenskapene.

God lesning, og kanskje god rydding også?

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer