100 i stilkarakter

Korps kjedelig sa du? Da var ikke du på Brygga og hørte Tistedalens Musikforening på søndag!

Korpset er et av landets eldste amatørkorps og medlemmene har øvd på sine respektive instrumenter, sydd kostymer, skrevet sangtekster og laget animasjonsfilm i anledning underholdningskonserten de har valgt å kalle «Korps i 100!». Gjennomføring, repertoar, gjesteartister, ja alt kan sies å stå til 100 i stilkarakter.

Norges Musikkorps Forbund har 100-årsjubileum i år og denne konserten var Tistedalens Musikforenings hyllest til jubilanten. I filmsnutten som starter showet blir publikum ønsket velkommen av selveste Kronprins Haakon Magnus før de musikalsk starter showet med «Also Sprach Zaratustra» og dirigent Knut Henriksen, konferansier Alexander Hermansen og gjesteartister, sanggruppa Tres, blir introdusert på filmlerretet. Korpset fortsetter med «76 Trombones» og «Suite of Old American Dances», stykker som viser det gode samspillet tistedølene har, men også styrken i de enkelte instrumentgrupper samt solistprestasjoner i korpsets egne rekker.

Suite of Old American Dances. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Det var kanskje greit de fikk vist seg frem litt før kveldenes konferansier, den mannlige sjarmør med «made in Fredrikstad»-stempel, entrer scenen. Alexander Hermansen tar publikum med storm. Han byr på seg selv og forteller skrøner med årntli’ Fredrikstad-dialekt. Men mannen kan mer enn å fortelle historier. Sammen med Tistedalens Musikforening tar han oss tilbake til 50-tallet, Sinatra og «I got you under my skin» Eller; de starter i alle fall før en viss sjarmør avbryter og forteller publikum at vi må klappe når han begynner å synge, for det gjør de på liveopptaket han har hjemme. Som sagt så gjort. Halden-publikummet er veloppdragne mennesker.

Vi går fra Sinatra til tyrefekting, allsang og togreise. Mine barn, som fram til nå har slitt med å holde den forhåndsbestemte «jeg kjeder meg»-minen ved like, må se seg slått. Man kan ikke unngå å bli underholdt og lattermild når Oksen Ferdinand entrer scenen og jager damen i rød kjole rundt i salen. Kommentarer fra konferansier som: «Ingen er feilfrie, han her er fra Sarp og nå har han rigga til gassgrillen» utløser også lattersalver fra publikum.

Han det refereres til er Andreas Losiewicz, slagverkeren som til vanlig spiller i Sarpsborg Janitsjar. «Gassgrillen» er en xylofon. Her er det bare å ta av seg hatten, for dette var kvedens WOW-faktor. Stikkene går så fort at det ser ut som en tåkedis over stavene. Stykket holder et høyt tempo som stadig øker uten at dette ser ut til å han noe innvirkning på solisten. Full kontroll!

Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Etter pause var det juniorene i Halden Skolemusikkorps og Idd Skolemusikkorps sin tur til å vise seg fram. De fikk holde hver sin mini-konsert hvor spennet i sjanger gikk fra Pippi til rock. Skolekorpsene danner grunnlaget for at korps som Tistedalens Musikforening skal ha medlemmer i framtiden så det er viktig å ta vare på de unge talentene.

Etter at skolekorpsene har fått sin velfortjente applaus fortsetter Tistedalens Musikforening reisen de startet på modelltogbanen til konduktør Jon Steinar Strøm i slutten av første avdeling. De tar oss med til persisk marked før vi tar en u-sving tilbake til Norge og besøk hos Dovregubben i et arrangement som igjen viser gode prestasjoner av medlemmene i korpset.

Konferansier Alexander kommer for å introdusere neste innslag og nevner at «Nå skal vi over til noe helt annet» er det mest velbrukte dog meget effektive uttrykket en konferansier kan bruke. For nå er det damene i Tres sin tur til å briljere. Mens vi før pause var innom 50-tallet er det nå ABBA og det discoglade 70-tall som står for tur. Kristin Harboe, Inger Marie Vierli Vold og Gro Janet Haug Mo entrer scenen tidsriktig oppkledd i diskoalderens praktkostymer og levere et fyrverkeri av et ABBA-medley.

Gro Janet Mo Haug, Kristin Harboe og Inger Marie Vierli Vold synger ABBA-medley. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Kvelden har så langt vært spekket med høydepunkt etter høydepunkt, eller kanskje man skal kalle det underholdningstopper. Tistedalens Musikforenings egen trombonerekke føyer seg inn i høydepunktrekken med stykket «Lassus Trombone» før Alexander Hermansen avslutter med «Singing in the Rain» og (ja vi klappet nok) ekstranummer: Sinatras «My Way».

Tistedalens Musikforening har med rette brukt beskrivelsen underholdningskonsert på søndagens arrangement. Det manglet ikke på positive tilbakemeldinger bland publikum, noe som er velfortjent. Artige og overraskende innslag bladet med humor, flotte gjesteartister og godt gjennomtenkt repertoar fortjener virkelig kommentaren: «Dette er festligste konserten jeg har vært på på lenge!»

Tekst og foto: Hanne Bærkas-Buer.

Kommentarer

kommentarer