– Bli med på kampen mot brunskogsnegl

Halden kommune inviterer byens innbyggere til å delta i kampen mot brunskogsnegl. Kommunen har i år bevilget midler til bekjempelse av denne uønskede arten og vil dele ut midlet Nemaslug gratis til byens husstander. Nemaslug er nematoder som kun angriper snegler. Best virkning oppnås ved å legge ut snegler som er dyppet i blandingen. Sneglene er kannibaler og spiser hverandre, så nematoden spres fort.

Det er avgjørende for et godt resultat at flest mulig deltar på denne dugnaden. Om våren er sneglene fortsatt små og da har Nemaslug størst effekt. Det er derfor svært viktig at vi kommer raskt i gang og ikke venter til sneglene har vokst seg store.

Hvis alle står på ekstra mye under kommunens aksjonsuke, slipper vi kanskje å se slike mengder av snegler i år, som vi opplevde i fjor. Plukkingen må også fortsette hele sommeren.

Brunskogsnegl er en uønsket og svartelistet snegleart som formerer seg hurtig og er svært tilpassingsdyktig. Hver snegl kan legge opp til 400 egg i løpet av en sommer. 25 snegler kan bli til 10 000 i løpet av en sesong. En fuktig høst, mild vinter og tidlig vår gir gode vilkår for sneglen, som legger egg helt til frosten kommer. Ungene klekkes senhøstes. De er meget vanskelige å se, og de skiller seg utseendemessig fra de voksne sneglene ved lyse striper på ryggen. Enkelte voksne individer overvintrer. Ungene klekkes senhøstes og tåler godt noen dager med snø og temperaturer helt ned til minus 12-15 grader. Eggene legges på skyggefulle steder, under stokker, planker, steiner, løv og i komposten.

Husstander som ikke har mulighet til å oppbevare og ha kontroll på eget hageavfall, bør levere hageavfallet
ved Åsekjær kompostanlegg. Anlegget er offentlig godkjent, og kostanden for mottak av hageavfall
dekkes av kommunens renovasjons-ordning. Det er viktig at hageeiere ikke dumper hageavfall i friområder og på tilfeldig valgte plasser utenfor egen eiendom.

Det som kan gjøres for å bekjempe sneglen, er å fjerne skyggefulle gjemmesteder og holde det ryddig i hagen, fjerne egg, plukke og klippe snegler og bruke lovlige kjemiske og biologiske midler.

Snegler er dyr som føler smerte akkurat som alle andre dyr og er underlagt Dyrevelferdsloven. De bør avlives på en forsvarlig og dyrevennlig måte og ikke plages unødig. Unngå å bruke salt eller putte dyret i diverse væsker. Klipp den over nakken, og drep den momentant. Sneglen slimer da mindre, noe som er å foretrekke, for slimet kan inneholde smitte av både E-colli, listeria og hjerteorm.

Nemaslug er ferskvare og bør brukes raskt. Kommunen vil dele ut middelet i perioden 27.04 til 30.04, så langt beholdningen rekker. Steder: Teknisk drift (Øbergveien 45, Sommero), Brødløs (Felleskjøpet), og Åsekjær (mottaket for hageavfall).
Tidspunkt: kl. 10-12 og 16-18 på hverdagene og fra kl. 12-14 på lørdagen.
Utdelingen på lørdagen blir kun ved Teknisk drift sine lokaler på Sommero.

Middelet er i flytende form, så det er fint om de som kommer, har med seg en liten flaske (1/2 liter).

Vel møtt!

Artikkelen er levert av Halden kommune. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer